torstai 24. lokakuuta 2013

Odotapa vain

"Odotapa vain, kun vatsa kasvaa niin, ettet voi nukkua, tulee liitoskipuja, närästystä ja turpoat muodottomaksi."

"Odotapa vain, ennen synnytystä et voi sanoa tietäväsi kivusta mitään."

"Odotapa vain, kun vauva syntyy, siitä ne unettomat yöt vasta alkavatkin!"

"Odotapa vain, kun se oppii liikkumaan, siihen ne hyvät yöunet katkeavat."

"Odotapa vain, kun se saa hampaita, silloin ei kenelläkään ole enää kivaa."

"Odotapa vain, kohta sillä alkaa uhmaikä."

"Odotapa vain, kun sinulla on kaksi lasta, yhden kanssa on vielä helppoa."

"Odotapa vain, kyllä se siitä vielä itkuksi muuttuu."

Niinpä niin, itku pitkästä ilosta ja mitä näitä nyt oli. "Odotapa vain" on puheenparsi, joka ärsyttää minua aika lailla. Se on verhottua vittuilua, tapa sanoa, ettei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa. Turha nauttia raskaudesta, koska se kuitenkin muuttuu kamalaksi. Turha valittaa loppuraskauden unettomista öistä, koska pahin on vielä edessä. Turha iloita siitä, että juuri nyt asiat ovat mukavasti, sillä kohta ne eivät enää ole: viimeistään murrosiässä pääsee helvetti irti.

Vaikka "odotapa vain" olisi totta, ei sitä silti ole mukava kuulla. Se on yhtä myötätuntoista kuin "mitä mä sanoin", ja yhtä hyödytöntä. Mitäpä jos turhan viisastelun sijaan iloitsisimme toistemme iloista, ja ottaisimme osaa harmeihin?

16 kommenttia:

 1. No näinpä juuri! Mä myös todella inhoan tuota lausetta. Se tulee aina niin yläpuolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siinä vähän on sellaista sävyä, että annas kun mä kerron, miten asiat oikeasti ovat.

   Poista
 2. Taisin kirjoittaa joskus, että kyllä minulla on oikeus elää nykyhetkessä. Nih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muuten tosi hyvin sanottu. Tai kirjoitettu. Ajateltu. Nih.

   Poista
 3. Bleue laittoi hienosti tuossa yllä! :D

  Minulle sanoi kerran yksi terveyskeskuslääkärikin, ettei liikaa kannata tuudittautua siihen, että lapsi nukkuu hyvin. "Se voi sitten muuttua."

  Epäselväksi jäi, olisiko heti pitänyt alkaa valvoa öitä tulevaa unettomuutta jännittäen. Päätin tehdä kuten Bleue ja nukkua yöni sikeästi niin kauan kuin mahdollista. Se on yhä mahdollista. Etenkin jos en pode flunssanjälkeistä yskää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha ha, no tätä ristiriitaa minäkin olen vähän ihmetellyt. Toki moni asia voi muuttua, mutta niin kauan kun sille ei itse mitään mahda, eikä etukäteen murehtiminen auta, eikö kannattaisi vain nauttia nykyhetkestä. Kyllä kannattaisi.

   Poista
 4. Kunps se olisi edes joskus odotappa vaan kuinka kivaa on kun lapsen kanssa voi katsoa lempisarjojaa ja jutella lempikirjoistaan. Odotappa vain kun kahden kanssa voi ihastella niitä yhteisiä leikkejä. Oikeastihan lasten kasvaessa on odotettavissa myös monia niin kivoja juttuja.

  On oikeus elää nykyhetkessä ja oikeus odottaa ihania asioita tulavaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin. Nykyhetkessä on paljon kivoja juttuja, ja tulevaisuudessa on paljon kivoja juttuja.

   Poista
 5. Mentorini sanoi tänään juuri, että lasten kanssa oleminen muuttuu koko ajan hauskemmaksi, kun ne kasvavat isommaksi. Ehkä ympärilläni on keskimääräistä positiivisempia ihmisiä tai sitten annan näiden kommenttien tehokkaasti kulkea toisesta korvasta ulos, kun en ole osannut niistä harmistua tai edes muista niitä.

  Ella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molempi parempi, sanoisin :) Sitäkin se positiivinen ajattelu kai on, ettei takerru toisten sanomisiin. Itselläni on vielä vähän tekemistä sen suhteen.

   Poista
 6. Kyllahan se paljon riippuu aanensavysta. Mutta sellainen tyhjanpaivainen Kylla-se-siita on mun mielesta melkein yhta turha...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myötätunto on vaikea laji. Itselle kaikista mukavinta on ollut löytää kohtalotovereita: kun olen ollut harmissani jostain, on ollut kiva kuulla, etten ole ainoa. Kokemukseen perustuva kyllä-se-siitä on ihan kiva, valaa uskoa siihen, että se tosiaankin siitä.

   Poista
 7. Taitaa olla niin että ootappa vaan tulee sanottua kun itsellä on huono päivä tai täyttymättömiä unelmia. Mulla töissä on ihmisiä jotka hoki tuota kun alon harrastaa kovaa liikuntaa " ootappa vaan kun tulee pimeä ja kylmä, sitten voi olla hankalaa" näin, että heitä harmitti kun eivät itse enää korkeassa iässään jaksaneet.

  Keljulta tuntui myös sukulaistädin eka kommentti esikoisvauvamme nähtyään "kyllä tämäkin tulee vielä monta kertaa haastamaan teidät ja valintanne". Hän taas koki tuona vuonna kuopuksen teinikapinat raskaasti.

  Mitä noihin voisi sanoa? Jälkimmäiseen vastasin että " mä odotan innolla millaisia huomioita meidän pikkuinen kertoo minusta äitinä sitten aikanaan" ja sain tädin puremaan hammasta. Mutta olisko ollu vielä parempi nähdä se arka paika ja kysyä että " vaikuttaa siltä että teinit on verottaneet sun voimia aika lailla?"

  Kiva kirjoitus taas, kiitos :)
  -nuppu

  Ps. Kirjoitusvirheet johtuu padistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse jään usein aika sanattomaksi näissä. Se olisikin hienoa, jos osaisi nähdä sinne "odotapa vain" taakse ja jotenkin nätisti sanoa siitä. Multa vaan aina siinä tilanteessa puuttuu sekä moinen tarkkanäköisyys että oikeat sanat.

   Poista
 8. Lapsien lisäksi tää käy hyvin myös parisuhteeseen. "Odotappa vain, kun olette olleet näin ja näin monta vuotta yhdessä"-oli viimeisin kommentti, jonka kuulin. Teki mieli kysyä, että silloinko mekin olemme yhtä onnettomia kuin te ja väistelemme toisiamme aamupalaa tehdessä? Tosin kai siihen tosiaan toimisi se, että kysyisi ennemminkin että meneekö teillä ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, olen itsekin kuullut "odotapa vain" tässäkin yhteydessä. Mulla on se huono, että provosoidun näistä "odotapa vain" -kommenteista. Vaikka järjellä ajateltuna tiedän, että kommentoija vain purkaa omaa pahaa oloaan, niin tunne minussa kiehuu. Siksikin on vaikea löytää myötätuntoisia sanoja siinä tilanteessa, koska harmittaa, että toinen yrittää sanoillaan latistaa hyvän mieleni. Yleensä tilanteessa menen sanattomaksi, ja sitten jälkeenpäin vasta pohdin, että mistäköhän "odotapa vain" oikein kumpuaa.

   Poista