tiistai 15. lokakuuta 2013

Viimeinen hetki

Rakkaat ystävät. Saanko kiusata teitä epämiellyttävällä totuudella? Nyt on nimittäin niin, että tämä pallomme ei kestä nykymenoa enää kovin kauan.Herättelin muutama viikko sitten keskustelua ilmastonmuutoksesta. Huomasin kommenteistanne, etten ole ainoa, joka jähmettyy asian valtavuuden edessä. Olen huolissani, ja haluaisin tehdä jotain, mitä tahansa, mutta asia tuntuu liian isolta. Se, että lotraan suihkussa vähän vähemmän tai jätän pari pipoa ostamatta, tuntuu liian pieneltä.

Olo on kuin jäniksellä ajovaloissa. Auto tulee kohti, olen jäämässä sen alle, mutten peloltani osaa tehdä yhtään mitään. Kuitenkin tunnen, että velvollisuuteni on tehdä jotakin.

Mikä olisi riittävän suurta? Mistä voisin aloittaa?

On olemassa joukko ihmisiä, ihan tavallisia vanhempia, jotka ovat päättäneet ryhtyä toimeen. Ilmastovanhemmat ry on perustettu lobbaamaan suomalaisia poliittisia päättäjiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Vaikka yksilöiden yksittäiset teot ovatkin tärkeitä, ne eivät riitä. Tarvitaan poliittisia päätöksiä.

Sanon sen suoraan: tarvitaan radikaaleja päästövähennyksiä. Se ei tule tapahtumaan itsestään: yritykset eivät hyvää hyvyyttään leikkaa päästöjään ilmastonmuutoksen pysäyttämisen edellyttämälle tasolle. Tarvitaan lainsäädäntöä, joka pakottaa.

"Meillä on kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n mukaan vain noin seitsemän vuotta aikaa saada päästöt selvästi laskuun", kertoo Ilmastovanhempien tiedotusvastaava Minna Suihkonen sähköpostitse. "Koska meille on mahdollista estää katastrofi, meillä on myös moraalinen velvollisuus tehdä se - vaikka joutuisimmekin tinkimään omasta hyvinvoinnistamme", hän jatkaa.

Suihkonen kertoo, millä tasolla Ilmastovanhemmat pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon: "Helsingissä valmistellaan parhaillaan suurta voimalainvestointia. Ilmastovanhemmat kannattaa vaihtoehtoa, jossa rakennetaan uusi, joko kokonaan tai lähes kokonaan biopolttoainetta käyttävä voimala. Vaihtoehto, jota emme kannata, on vanhan hiilivoimalaitoksen korjaaminen 60-prosenttisesti hiiltä (40 % biopolttoainetta) käyttäväksi."Nyt haluan patistella teitä vähän. Jos yllä oleva kuulosti mielestäsi tärkeältä, tee jotakin. Ilmastovanhempien sivuilla on listattu tapoja, joilla voit auttaa heitä pääsemään päämääräänsä. Voit itse valita, teetkö jotain nopeaa ja vaivatonta, vai vähän enemmän. Pienetkin teot vievät asiaa eteenpäin!

Minä aloitan näistä:

Mitä sinä aiot tehdä?

No niin, sananen vielä teille epäileville Tuomaille siellä, jotka ajattelette, ettei maailman pelastaminen ihan Facebook-tykkäyksellä onnistu. Ei onnistukaan, mutta se on alku. Poliittiset päättäjät ovat, muutamaa idealistia lukuunottamatta, opportunisteja. He ovat usein tykästyneet valtaan, ja tykkäävät säilyttää sen. Jos jokin asia alkaa näyttää siltä, että se on kansalle tärkeä, jopa äänestyspäätökseen vaikuttava, alkaa poliitikko toimia. Jos taas näyttää siltä, että kansalle on ihan sama, tai että kansa jopa vastustaa, niin poliitikko ei toimi. Näin niinkuin yksinkertaistettuna.

Tätä kirjoittaessani Ilmastovanhemmista tykkää Facebookissa 1596 ihmistä. Miten vaikuttavalta uskot tämän numeron näyttävän kansanedustajan tai paikallispoliitikon silmissä? Niinpä. Mitä jos luku olisi kaksinkertainen? Nelinkertainen? Kymmenkertainen? Siitä on hyvä aloittaa.

Seitsemän vuotta. Se ei ole kauaa. Nyt on viimeinen hetki toimia, jos haluamme pysäyttää ilmastonmuutoksen. 

10 kommenttia:

 1. Hieman on epähienoa häiritä toisten päivää tällaisillä epämukavilla asioilla, mutta menköön nyt. Kävin allekirjoittamassa. Muutoin haluaisin taas lamaantua hetkeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liina <3 Tiesin, että suhun voi luottaa.

   Nyt saat lamaantua :)

   Poista
 2. Mä kävin allekirjoittamassa samalla kuin nukutan vauvaa parvekkeella. Vitsi mitä multitaskausta :P

  VastaaPoista
 3. Mä allekirjoitin tossa keväällä (kun kirjoitin asiasta blogiini), mutta sen jälkeen mä olen kyllä taas lamaantunut. Nää vaan on niin isoja juttuja, ja omat toimet tuntuu niin häviävän pieniltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin lamaannun säännöllisesti. Nää on niin isoja juttuja, että tekee mieli laittaa silmät kiinni ja kuvitella kaiken olevan vain pahaa unta. Nyt koitan taas tsempata, edes vähän.

   Poista
 4. Hesalaiset: yksi helpohko tapa luoda poliittista painetta on tulla Rajalla-porukan miekkariin 14.11. Rautatientorille. https://www.facebook.com/rajalla2013?fref=ts
  Ihanaa kuulla, että täällä on ihmisillä kiinnostusta ilmastokriisin torjuntaan, vaikka se totta vieköön lamauttavalta välillä tuntuu. T:Minna/Ilmastovanhemmat

  VastaaPoista
 5. Sait paniikissa tärisevän ottamaan esimerkistä vaarin.

  VastaaPoista