keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Entä jos valot sammuisivat oikeasti?

Toimistorakennuksemme osallistui lauantaina Earth Houriin. Ihan kiva symbolinen ele, mutta käytännön merkitys jäi pieneksi ottaen huomioon, että lauantaisin toimistot ovat muutenkin tyhjillään ja pimeänä.

Toki oma Earth Hour -illalliseni Leluteekin Emilian ja Äitiäs kans Millan kanssa oli symbolinen ele sekin. Kynttilänvalossa oli mukavaa, mutta sähkönsäästöä siitä ei juuri tullut.

WWF oli nostanut tämän vuoden teemaksi valojen sammuttamisen lisäksi sosiaalisen median sammuttamisen. Jäin miettimään, mitä jos sosiaalinen media olisi sammunut oikeasti?

Entä jos Google olisi ottanut mukaan tempauksen, ja haku olisi ollut tunnin verran pois päältä, YouTube ei suostuisi käynnistymään ja Gmail ei välittäisi yhtään viestiä? Entä jos Instagramiin ei olisi päässyt ja Facebook olisi sulkenut ovensa?

Luulen, että Haminan palvelinkeskuksen pääkatkaisimen kytkeminen pois päältä olisi ollut suuruusluokaltaan merkittävä ilmastoteko.Earth Houria vaivaa sama oire kuin ympäristökeskustelua ylipäätään. Puhutaan yksilön teoista, jotka sinänsä ovat ihan kiva ja kannatettavia, mutta isot vaikutukset ovat toisaalla. Minä voin suosia kävelyä ja julkista liikennettä, mutta se ei poista sitä tosiseikkaa, että yhdyskuntasuunnittelulla on paljon suuremmat vaikutukset ympäristöön kuin yksittäisen viherpiipertäjän henkilökohtaisilla valinnoilla.

Niin kauan kuin kaupungit rakennetaan autoilun ympärille, valtaosa ihmisistä käyttää autoa, koska se on kätevää. Vierailu Kööpenhaminassa tai Amsterdamissa osoittaa, että isot massat on mahdollista houkutella myös fillarin selkään, jos siitä tehdään kätevää ja turvallista. Köpiksessä on esimerkiksi omat kaistat pyöräilijöille ihan joka paikassa eikä siellä täällä kuten Helsingissä. Isoja pyöräparkkeja on joka puolella, kun Helsingissä sellaista saa usein etsimällä etsiä.

Niin kauan kuin yhteiskunta tukee energiarohmua teollisuutta veronpalautuksin ja alemmalla veroprosentilla, ei yrityksillä ole kannustinta säästää energiassa.

Niin kauan kuin raha painaa vaakakupissa enemmän kuin ympäristö, Helsingissä tuprutellaan ilmakehään ilmastonmuutosta kiihdyttävää hiilidioksidia.

Ja toisaalta: niin kauan kuin me asiakkaat ja äänestäjät emme vaadi yrityksiltä ja päättäjiltä enemmän, isot teot jäävät tekemättä.

Onneksi on vaalivuosi. Äänestyspäätöksen tueksi voi kurkata vaikka Suomen Luonnonsuojeluliiton vaalitavoitteisiin sitoutuneet ehdokkaat. Tärkeää on myös muistaa, että Suomessa käytössä olevassa vaalitavassa äänesi menee ensisijaisesti puolueelle, joten ehdokkaan ympäristökantoja tärkeämpää on hänen puolueensa suhtautuminen ympäristöön.

Millä perusteella sinä valitset ehdokkaasi?

2 kommenttia:

 1. Haluaisin pystyä kommentoimaan niin paljon enemmän! Harvoin on aikaa, enkä edelleenkään tykkää näpytellä puhelimella, eihän niin saa ajatuksiaan sanottua. Hyvin kirjoitettu, taas kerran! Just näin, rakenteet ja suuremmat kuviot. Valitsin ehdokkaan, jonka tiedän olevan aikaansaava ja oikealla asialla. Jos ympäristö ja maapallo unohdetaan, kaikki kärsii. Jos niitä ei ole, ei ole mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin haluaisin! Ja mäkin inhoan puhelimella näpyttelyä, en vaan totu kosketusnäyttöön millään :(

   Mun ehdokas on vielä valitsematta, mutta puolue on selvä ja sillä pääsee jo pitkälle!

   Poista