keskiviikko 9. syyskuuta 2015

”Haluamme tehdä töitä!”

”Tällaista yritystoimintaa olisi mahdotonta aloittaa ilman hankkeen tukea. Ei meiltä löytyisi varoja tarvittaviin alkuinvestointeihin.”

”Aiemmin en analysoinut kasvatusprosessia ja sen piileviä kuluja. Nyt vasta olen oppinut, mikä on todellista voittoa.”

”Haluamme tehdä töitä! Haluamme jatkaa kehittymistä!”

Muun muassa nämä kommentit Naisten Pankin koordinaattori Jaana Hirsikangas kirjoitti muistivihkoonsa, kun hän vieraili elokuussa Guatemalassa tutustumassa Naisten Pankin paikalliseen hankkeeseen.

Sanojen takana olivat naiset, joiden koti on rakennettu laudankappaleista ja lattia maasta. Naiset, joiden kodeissa ei ole juoksevaa vettä eikä sähköä, huoneita vain yksi ja sen jakaa useampi sukupolvi. Naiset, joista useilla on jopa kymmenen suuta ruokittavana.

Naiset, joista köyhyyden keskellä löytyy uskomatonta voimaa ja sisua.

Guatemalan hankkeissa Naisten Pankki tukee alkuperäiskansoihin kuuluvien naisten oikeuksia ja toimeentulomahdollisuuksia. Kuva: Jaana Hirsikangas / Naisten Pankki


Nuo guatemalalaisen kylän naiset saivat meidän suomalaisten naisten avulla mahdollisuuden kouluttautua tuotteliaampiin maanviljelyskeinoihin. Myynnistä tulevan lisätuoton lisäksi myös heidän lapsensa hyötyvät uusista opeista, saaden monipuolisempaa ja ravitsevampaa ruokaa.

Tästä kehitysyhteistyössä on kyse. Autetaan seisomaan omilla jaoilla, tuetaan korkeammalle kurottelua. Annetaan mahdollisuus niille kyvyille, jotka jo ovat olemassa.

Annetaan toivoa.

Liberian hankkeiden kautta tuetaan naisten yhteisöllistä tulonhankintaa ja oikeustietoisuutta. Kuva: Antti Reenpää / Kirkon Ulkomaanapu

Kaukaisten maiden naisten tarinoista on tullut minulle tärkeitä. 

Toimin toista vuotta suomalaisessa vapaaehtoisyhteisössä Naisten Pankissa. Naisten Pankki kerää rahaa kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja taloudellisen toimeentulon vahvistamiseksi.

Keräämällämme rahalla naiset käyvät yrittäjyyskoulutuksessa, saavat pienlainoja oman yrityksen perustamiseen, perustavat säästöryhmiä, oppivat yrittäjyystaitoja sekä lukemaan ja kirjoittamaan.

Naisten Pankin hankkeissa on perustettu kyläpankkeja ja osuuskuntia. Osuuskunnan hyödyt ovat konkreettisia ja usein ruohonjuuren tasolla. Kambodzhalaisessa osuuskunnassa naiset iloitsevat siitä, että ovat saaneet vuokrattua myyntituotteilleen varaston, ja hankittua riisin ja lannoitteiden punnitsemiseen vaa'an. Oikein mittaavalla vaa’alla on iso merkitys, sillä enää välittäjät eivät pääse huijaamaan vaakojaan manipuloimalla.

Kun naisella on toimeentulo, hänellä on myös itsenäinen asema. Kun äidillä on työpaikka, hänen lapsensa voivat mennä kouluun. Naisen auttaminen auttaa koko yhteisöä.Tekisitkö kanssani hyvää?

Ensi sunnuntaina 13.9. kävellään kehitysmaiden naisille ammatteja Naisten Pankin valtakunnallisessa hyväntekeväisyystapahtumassa Kävele Naiselle Ammatti. Minä olen siellä, ja haluan haastaa mukaan sinutkin, blogini lukija.

Kävellä voi lukuisilla eri paikkakunnilla Suomessa ja ulkomailla (ks. paikkakunnat täältä) ja kävelyn voi järjestää omin päin vaikka omalla takapihalla tai kotimetsässä. Tärkeintä on osallistua (ja lahjoittaa, tietysti).

Oletko mukana?

Lisätiedot: naistenpankki.fi/kavely

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Mulla alkoi nyt raksuttaa että johonkin tällaiseen toimintaan mun olis lähdettävä mukaan. Mulla on sellanen olo, että tämä tuska, minkä viimeaikojen ahdistava henkinen ilmapiiri tässä maassa on saanut aikaan, olis jotenkin kanavoitava toiminnaksi. Että vois ehkä tehdä muutakin kun "vain" lahjoittaa kasvottomasti rahaa tai tavaraa, vaikka tärkeää toki sekin. Ensitöikseni kävin tutustumassa uusiin afganistanilaisiin naapureihin, mutta ehkä mun rahkeet alkaisi pikkuhiljaa riittää muuhunkin, kun tämä toinenkin vauvavuosi on soljumassa hyvään tahtiin ja kotonaoloa vielä jatkuu jonkun aikaa.
  -Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa Anna! Voin suositella lämpimästi. Vapaaehtoistyö auttaa vähentämään sitä ahdistusta, mitä hallituksen toimet ja ympärillä vellova vihamielinen keskustelu saa aikaan.

   Mutta se rahan lahjoittaminen on sekin hurjan tärkeää. Lahjoitukset ovat kuitenkin monelle järjestölle se elinehto, etenkin nyt, kun määrärahoista leikattiin niin hurjasti.

   Mä muuten aloitin Naisten Pankissa kuopuksen ollessa 10kk vanha. En nyt sano että ihan hyvin onnistui, mutta kyllä mä sieltä täältä sain nipistettyä aikaa vapaaehtoistyölle, ja se oli hoitovapaalla hurjan kiva juttu, että sai välillä tehdä muutakin kuin olla jonkun äiti :)

   Poista
 2. Iso peukku täältä - kiitos kun teet työtä tämän tärkeän asian edestä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin rehellisesti sanoa, että ilo on minun puolellani :)

   Poista