sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Pikku juttuja

Luin Hesarista jutun, jossa toimittaja harmitteli tulen polttamista kruunuhakalaisissa kakluuneissa. Pilaavat hänen hengitysilmansa (ja muiden helsinkiläisten myös). Joku muukin oli lukenut, ja kommentoi Facebookissa, että on tainnut toimittajalla mennä pienhiukkanen nenään.

Antaa kaikkien kukkien kukkia ja kakluunien loimuta. Nipottavat nyrpistelijät voivat muuttaa vaikka maalle, jos naapurin takankäry häiritsee. Pikku juttuja, turha niistä on mielensä pahoittaa.

Vai olisiko sittenkin niin, että arjen pienet huomaavaiset teot ovat niitä, jotka tekevät ihmisten välisestä kanssakäymisestä mukavaa? Sanotaan huomenta puolisolle, kiitos kaupan kassalle, laitetaan käsi suun eteen yskiessä. Tervehditään naapuria, sitäkin, joka sitkeästi keskittyy tupakkaansa, mutta parin viikon kuluttua heltyy vastaamaan tervehdykseen ja kuukauden päästä jo hymyilee. Autetaan lastenrattaat junaan, annetaan istumapaikka vanhukselle, päästetään jalankulkijat ylittämään tie suojatiellä. Eikä polteta klapeja siellä kakluunissa, vaan sytytetään mieluummin vaikka kynttilöitä.

Pikku juttuja, jotka olisi helppo jättää tekemättä koska on kiire, koska ei itsekään ole saanut vastaavaa huomaavaisuutta osakseen, koska ei jaksa, koska vituttaa. Pikku juttuja, jotka tekemällä saattaa saada toiselle hyvän mielen. Kumpi kuulostaa paremmalta?

9 kommenttia:

 1. Olisipa ihanaa jos olisi kakluuni jossa poltella puita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakluunit ovat kyllä tunnelmallisia. Kuten elävä tuli ylipäätään. Mutta ymmärrän silti kolumnistin pointin. Voihan siellä kakluunissa polttaa kynttilöitä.

   Poista
  2. Mä olen taas jo lukenut koko viikon 5 artikkeliani eli en pääse tuota lukemaan mutta munkin fb:sä tuo artikkeli näkyi kuumentavan tunteita.
   Ja kun en artikkelia pääse lukemaan niin mun on paha sanoa sisällöstä sen enempi mutta totean että meidän vanha kämppä, joka oli vanha kuin mikä ja käsittääkseni Krunikankin talot ovat pääsääntöisesti vanhoja, oli kylmä kuin mikä. Oikeasti asteita oli joskus talvella sellaiset +16. Ehkä ne kakluunin lämmittäjät on palelleet ja ne kämpät on vaan kylmiä? Ehkä krunikkalaiset ei hae vain sitä tunnelmaa jota tuli luo vaan ehdasti lämpöä kylminä syysiltoina. En tiedä, krunikkalaiset kakluunin lämmittäjät saisivat nyt ilmottautua ja kertoa :)

   Poista
  3. No se on tietysti totta, että paha mennä arvuuttelemaan krunalaisten kakluuninlämmittämisen motiiveja. Vaikka oishan siihen lämmittämiseenkin nykyaikana muitakin vaihtoehtoja.

   Poista
  4. Jos muuten meinaat Hesarin lukuoikeutta aiheen tiimoilta käyttää, niin tämä artikkeli on mielestäni vähän parempi.

   Närkästyminen tuosta linkkaamastani kolumnista on varmaan osa sitä suurempaa närkästymistä siitä, että osa kaupunkilaisista haluaisi asua kaupungissa kuin maaseudulla (=rauhassa niiltä muilta häiritseviltä kaupunkilaisilta). Paheksutaan metelöiviä naapureita ja baarista palaavia juhlijoita.

   Nämä on tietysti myös mielipideasioita, että mitä kaikkea pitäisi suvaita, ja minkälaisia yhteisiä sääntöjä olemme halukkaita itseltämme ja muilta kaupunkilaisilta odottamaan. Mä itse oon sitä mieltä, että jotkut yhteiset säännöt pitää olla, mutta sääntöihin ei saa rakastua, eikä niistä pidä tulla itsetarkoitusta (esim. konserttien meluhaitoista valittaville multa ei riitä sympatiaa).

   Poista
 2. Vinkki: ainakin mulla onnistui ohittaa tuo viiden artikkelin raja kännykän nettiselaimella. Luen 5 artikkelia, suljen selaimen (siis silleen ihan kokonaan suljen) ja avaan uudestaan. Taas saan lukea ne 5. Tämä toimii siis ainakin iPhonessa, mutta kannattaa kokeilla muillakin puhelimilla. :)

  VastaaPoista
 3. Meillä kyllä poltetaan takkaa juurikin lämmityssyistä, talo on uusi ja energiatehokas ja vaikka mitä, silti takkojen tuoma lisälämpö on otettu laskelmissa mukaan. Siis ilmanvaihdosta lähtien kaikissa laskelmissa lasketaan takan tuoma lämpö mukaan. Tunnelmallista se ei välttämättä aina ole kun mukana häärää 3,5v ja 1v 3kk mukulat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja meillä on joku suodatin pienhiukkasia varten, muistaakseni. Toki hajuhaitat sillonkin tuler jos palavan puun hajua (tuoksua mun mielestä) pitää pahana.

   Magdaleena, kiitos vinkistä!

   Poista
  2. Uusissa takoissa ymmärtääkseni on ne suodattimet, jotka minimoi (vaikkei kokonaan estä) hiukkaspäästöjä. Vanhoissa kakluuneissa tällaisia suodattimia ei taida olla. Palavan puun tuoksu on mielestäni ihana.

   Poista