sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Kansallinen kateuspäivä

Perjantaina kaikki lehdet huusivat samaa tarinaa. Melu jatkui Facebookissa. Katso kuka tienaa eniten! Tuokin saa noin paljon enemmän kuin minä! Tuloerot! Johtajien palkat!Hohhoijaa. Miksei näitä juttuja ikinä kirjoiteta siitä näkökulmasta, kuka maksoi eniten veroja? Ja mitä niillä verorahoilla saa: kuinka monta kilometriä moottoritietä, montako valaistua hiihtolatua, kuinka monta päiväkotipaikkaa, minkä verran vesiputkia.

Hesarikin otsikoi tarkoitushakuisesti "Sama veroprosentti, aivan eri tulot" juttunsa, jossa verrataan noin viisikymmentätuhatta vuodessa ansaitsevan opettajan ja satoja tuhansia vuodessa pääomatuloja tienaavan yrittäjän veroprosenttia. Se on sama, noin kolmekymmentä. Maksetut verot ovatkin sitten ihan eri asia, mutta niistä ei jutussa kerrota (menisi hyvä pointti vähän pilalle, arvaan). Opettaja maksaa veroja noin 15 000 euroa ja yrittäjä rapiat sata tonnia enemmän. Ensimmäisen veroilla maksetaan 1,5 lapselle päiväkotipaikka, jälkimmäisen veroilla liki kymmenkertainen määrä.

En ole ikinä osannut samaistua ajatukseen, että minua enemmän tienaavien rahat olisivat minulta pois. Päinvastoin, olen saamapuolella.

4 kommenttia:

 1. Taas hyvä ja järkevä näkökulma, kuten sinulla aina! Näinhän se juuri on, eikä varakkaiden tulot tosiaan ole meiltä muilta pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiva kun kommentoit, mä pelkäsin jo karkoittaneeni kaikki lukijat näillä aihevalinnoillani :)

   Poista
 2. Mua ei myöskään yhtään lämmitä nämä toisten tulojen kyttäämiset.

  Tähän asiaan oli hyvä pointti (Aamulehdessä jo useampi vuosi sitten) eräällä hyvin rikkaalla yrittäjällä, jonka perhettä oli uhkailtu vaatien rahaa (tekijät taisivat olla peräti ulkomaalaisia, eli verotustiedoista kaiketi valinneet sopivan kohteen): verotietojen julkisuus on aito turvallisuusriski varakkaille ihmisille. Tällä miehellä, jonka nimeä en nyt muista, oli asiasta omakohtaista kokemusta.

  Jos verotustietoja on pakko julkaista, eikö niitä voisi julkaista anonyymisti: paikkakunta, ammatti, sukupuoli sekä ikä vaikkapa viiden vuoden tarkkuudella. Silloin tulojakauman yhteiskunnallisesta puolesta kiinnostuneet saisivat tarvitsemansa informaation, mutta kateelliset saisivat harjoitella naapurikateuden vaientamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, on siinä varmasti tuokin puoli.

   Mä en oikein näe, mikä pointti verotietojen julkaisemisessa nykyisellään on. Muu kuin sensaatiohakuisuus ja kateuden lietsominen. Kun ei niissä jutuissa vertailla tuloeroja muihin maihin tai historiaan, eikä tosiaan tuoda esiin sitä yhteiskunnallista puolta, mitä verojen maksamisella saa.

   Poista