tiistai 31. joulukuuta 2013

Ostosvuoden plussat ja miinukset (ostoshaaste)

Vuodenvaihde. Itsetutkiskelun ja ostoshaasteen viimeisen raportin aika. Ennen viimeisen vuosineljänneksen ostosten paljastamista vuoden ostosten plussat ja miinukset.Plussat:
 • Yhä useammin olen kysynyt itseltäni "tarvitsenko tätä todella?" ja yhä useammin vastaus on ollut kieltävä. En olekaan tällä kvartaalilla ostanut itselleni mitään. En erityisesti yrittänyt olla ostamatta mitään, mutta mikään tavara ei puhutellut sen vertaa, että olisin kokenut tarvitsevani sitä todella.
 • Taloutemme tavaramäärä ei ole vuoden aikana lisääntynyt. En ole raportoinut tavaroista, jotka olen antanut tai myynyt eteenpäin, mutta jokaista ostettua tavaraa kohden on tullut luovuttua jostain. (Vähän toki mietin, jotta määrän pysyminen ennallaan ei ole suunta, johon olen pitkällä aikavälillä tyytyväinen. Ensi vuodeksi voisinkin ottaa tavoitteeksi luopua hankkimista enemmän.)
 • Tavara-ahdistukseni on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että viimeisen vuosineljänneksen aikana olen saanut aisoihin paheeni ostella hetken mielijohteesta kirjoja pokkareina ja ryhtynyt jopa luopumaan kirjoista. Tänä vuonna olen toki ostanut huiman määrän kirjoja, enkä aio kokonaan niistä luopua, mutta jospa tästedes hankkisin omaksi vain sellaisia opuksia, jotka kestävät useita lukukertoja.
 • Vuoden viimeisen kvartaalin aikana minulta hajosi sekä puhelin että fööni. Totesin, että pärjään ilman fööniä ja puhelimen korvasi miehen vanha. Ihan aina ei siis tarvitsekaan ostaa uutta (eikä vanhaa).
 • Hutiostoksia oli vuoden aikana vähän.

Miinusta:
 • Vaikka ostan entistä harkitummin, en ole kysellyt ostosteni alkuperän perään, vaikka se on globaalia vaateteollisuutta tutkineen Outi Moilalan mukaan lähes ainoa tapa, jolla kuluttaja voi tuotteiden eettisyyteen vaikuttaa.
 • Hutiostoksia oli. Minun täytyy vielä panostaa oman tyylini löytämiseen ja siihen, etten tee kompromisseja.

**

Ostosten kirjaaminen on ollut minulle hyödyllinen harjoitus, joka on pitänyt mielessä jo kauan kytenyttä ajatusta siitä, että tavaraa voisi olla vähemmänkin. Pohdintaa aion jatkaa, mutta ostosraportit jäävät blogin osalta nyt tähän.

Kuluttamisen aihepiiriin liittyvä iso tavoitteeni ensi vuodelle on vaatekaapin perusteellinen läpikäynti ja muokkaus sellaiseksi, että siellä on vähemmän, laadukkaampia ja keskenään paremmin yhteensopivia vaatteita. Jahka olen saanut vaatekaapin karsittua ja jos tarvitsen jotain uutta, tutustun ekovaatekauppoihin, joita on listannut vastuulliseen kuluttamiseen keskittynyt Vihreät vaatteet -sivusto.

Ostosraporttini päätän Petri Luukkaisen sanoihin: "omistaminen tuo vastuuta ja tavarat ovat taakka, mutta itse päätän millaisesta taakasta olen vastuussa". Minä päätän - ei mainokset, yritykset tai aikkainlehdet.

(Luukkaisen ajatuksia herättävä dokumentti Tavarataivas on vielä muutaman päivän katsottavissa Yle Areenassa. (Luukkainen on se tyyppi, joka kärräsi kaiken omaisuutensa vuokravarastoon vuodeksi, ja sopi itsensä kanssa, että saa hakea varastosta yhden tavaran päivässä. Dokumentin lopussa Luukkainen kertoo oppineensa, että tulee toimeen noin sadalla tavaralla, joiden lisäksi tarvitsee toiset sata saadakseen iloa ja mukavuutta. Hmmm, kuinkahan monta tavaraa meillä on?))

Ja sitten se loka-joulukuun ostoslista:

Kotiin
kattila
seinäkalenteri vuodelle 2014
2 pientä kulhoa

Itselle
(ei mitään)

Lapsille
kerhoreppu (syntymäpäivälahja)
kerhotossut
askartelusakset
3 kirjaa divarista
3 kirjaa (joululahja)
junarataa
talvihaalari
talvitakki
villahaalari
3 ruokalappua

Lisäksi joululahjat 7 lapselle, syntymäpäivälahja 1 lapselle

**

Aiemmat raportit:
tammi-kesäkuu 2013
heinä-syyskuu 2013

2 kommenttia:

 1. Hei, oli mukava löytää blogisi ja muutama ihana helmi kirjoitusten joukosta. Mutta tähän maalliseen aiheeseen. Kulutustapojen muuttaminen oli alkuun raskasta, mutta kerta kerralta arviointi muuttui helpommaksi. Sama oli luopumisen kanssa, mitä ei käytä menee pois. Minä olen hieman epätäydellisesti pitänyt kirjaa blogissani ostoksista, virran määrät ovat oikeita. Ostosten vähentyessä julkisen pikkutarkan kirjaamisen tarve vähentyi, kun enää kokenut listausta itselleni tarpeelliseksi. Eli listaus oli tehnyt tehtävänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit ja samat sanat!

   Mulla kulunut vuosi meni opetellessa ja omaa tahtotilaa etsiessä. Nyt huomaan ihan turhaan poteneeni huonoa omatuntoa joistain järkiostoksista ja toisaalta opin sen, ettei turha tavara muutu yhtään vähemmän ahdistavaksi, vaikka se olisi käytettynä ilmaiseksi saatu. Mun pitääkin ostamisen sijaan keskittyä hankkimiseen ja opetella sanomaan turhalle tavaralle ei.

   Luulen, että mullakin kirjaaminen teki tehtävänsä. Tämän vuoden osalta onnistumisen näyttää kaappien tyhjeneminen.

   Poista