torstai 20. helmikuuta 2014

Äidin lapset

Helsingin Sanomissa oli juttu etä-äideistä. Siis niistä naisista, joiden lapset jäävät avioeron jälkeen asumaan isänsä luokse. Juttu valotti hyvin äitien tunteita siitä, miten lapsistaan erossa oleva äiti koetaan jotenkin omituisena, jopa luonnon vastaisena. Moni ajattelee, että eron sattuessa lasten paikka on automaattisesti äitinsä luona.

On hyvä, että Hesari nosti etä-äidit esille todeten, että heidän päätöksessään ei ole mitään väärää. Lapsen koti voi yhtä hyvin olla myös isän luona. Silti minua häiritsee edelleen se ajatus, että vanhemmuudesta puhuttaessa puhutaan oikeastaan äitiydestä. Etä-isistä ei juurikaan olla huolissaan, ei mietitä, mitä vieraantuminen lastensa arjesta tekee heille.

Isän tunteista tai tarpeista ei puhu kukaan.

Minä olen aina ajatellut, että avioeron sattuessa kamalinta olisi joutua eroon lapsistaan. Mutta sitä, että se olisi kamalaa vain äidille, ei ole koskaan mahtunut ymmärrykseeni.


Parhaillaan S(u)omessa paheksutaan Pirkko Ruohonen-Lernerin lausuntoa nuorten naisten palkkaamisesta. Tasa-arvoasioista nousee kohu helposti, kun asetelma on tuttu ja turvallinen "taas naisia sorsitaan." En tarkoita, etteikö olisi väärin, että nuoria naisia syrjitään työhönotossa. Tietysti se on väärin. Yhtä väärin on kolikon toinen puoli eli se, että isät jäävät edelleen apurin rooliin perheessään.

Mistä löytyisi intoa ajaa myös isien oikeuksia?

14 kommenttia:

 1. Voi voi voi... niin samaa mieltä!! :) Oon yrittänyt kans puhua paljon miesten ja isien oikeuksista -ja naisten velvollisuuksista. Mutta välillä tuntuu, että kuuroille korville menee.. (vähän niin kuin tämä juuri meneillään oleva eduskunnan lähetekeskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sama kokemus, että tasa-arvokeskustelu Suomessa painottuu naisiin. Se on sääli, ja tekee keskustelusta yksiulotteisen.

   Mitä tasa-arvoiseen avioliittolakiin tulee, mun on vaikea samaistua niihin kommentteihin, joissa se nähdään uhkana heteropareille. Tai lapsille. Minä koen suurempana uhkana sen, että lakimme kohtelevat kansalaisiamme eri tavoin sen perusteella, mikä on seksuaalinen suuntautuminen.

   Poista
 2. Mun mielestä kohu Ruohonen-Lernerin lausunnosta ei ehkä kerro sitä, että kukaan ei välitä miesten oikeuksista, vaan keskustelu keskittynee naisiin siksi, että yksikään kansanedustaja ei juuri nyt ole lausunut idioottimaisuuksia miesten vähemmistä oikeuksista lapsiinsa. (Muita idioottimaisuuksia siellä on kyllä sadellut taas tänään.)

  Mutta ehkä pyrkisin pois tällaisesta vastakkainajattelusta, että ajetaanko naisten tai miesten oikeuksia - tai homojen oikeuksia. Jos tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, oliko tekstini tulkittavissa vastakkainasetteluksi miesten oikeudet vastaan naisten oikeudet? Perhana, se ei ollut tarkoitukseni. Totta kai kannatan tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kaikille.

   Vaikka olen minä edelleen sitä mieltä, että etenkin perheen asioista puhuttaessa isien ääni hukkuu. Isien puolesta puhuminen ei ole äideiltä pois. Päinvastoin, kaikki voittavat.

   Ruohonen-Lerner -kohusta sen verran, että sen sijaan, että lynkataan sen takia, että sanoo ääneen mitä moni työnantaja ajattelee, pitäisi pyrkiä muuttamaan lakeja. Kauhistelemalla ei mikään muutu, paitsi se, että möläyttelijät pitävät jatkossa suunsa paremmin supussa. Nyt kohu uhkaa typistyä eri leirien kinasteluksi siitä, kannattaako nuoria naisia palkata vai ei. Sen sijaan, että tunnistettaisiin, että meillä oikeasti saattaa olla rakenteellinen ongelma, joka pitää korjata.

   Poista
  2. Olemme siis yksimielisiä, että kaikki voittavat, kun kaikki saavat tasavertaiset oikeudet :)

   Mutta mielestäni Ruohonen-Lerneriä ei voi pitää viattomana viestintuojana, vaan kansanedustajana hänen sanoillaan on painoarvoa. Ja laki siitä, että työhönotossa ei saa syrjiä sukupuolen takia on jo olemassa. Asenteissa sen sijaan on paljon korjaamista, eivätkä tuon tason "läpät" sitä auta. Sanat ovat tekoja, kuten feministit tapaavat sanoa.

   Poista
  3. Typerä kommentti se oli, sitä en kiistä. Mutta mun mielestä jos vain tuomitaan lausunto, eikä tunnusteta ilmiötä, ei saada mitään hyvää aikaan.

   Sivuhuomiona: sanojen lisäksi myös teot ovat tekoja. Ymmärsinkö oikein, että Ruohonen-Lerner nimenomaan oli palkannut lisääntymisikäisiä naisia? Eikä pelkkiä miehiä, kuten esimerkiksi valtionvarainministerimme?

   Poista
  4. Lakien muuttamisella viittasin perhevapaiden kiintiöimiseen molemmille vanhemmille. Nähdäkseni se muuttaisi rakenteita niin, ettei nainen olisi enää työnantajalle suurempi riski. Pelkkä syrjimisen kieltävä laki ei tätä tee.

   Poista
  5. Vanhempainvapaan kiintiointi (ei kotihoidontuen) voisi ollakin ok, samoin vanhemmuuden kustannusten jakaminen (btw, teksti on jo valmiina, mutta tässä tahtoo aika upota muuhun kuin tuon vahemmuusaiheisen blogin ylläpitoon). Ja siten tietty vielä jos sp-sensitiivinen kasvatus saisi enemmän jalansijaa, niin tulevaiuudessa ammatinvalinnat ja molempien kotiinjääminenkin varmasti olisivat luontevampia.

   En pidä itseäni minään naisasianaisenatai koe sukupuolten välistä epätasa-arvoa (etenkään äitiyden näkökulmasta) isona ongelmana.. mutta myönnän kyllä että on joitakin haasteita tässäkin. Vertaa esim. tästä omasta näkökulmastani: Vaalit ja vauvat.. miehille ei tuota ongelmaa, vaikka odottaisivat vaalien aikana vauvaa. Odotus menee omalla painollaan, mutta auta armias jos kyseessä on nainen joka odottaa vauvaa.. siitä se melkoinen paskamyräkkä vasta alkaakin. Eikä tähän edes päde mikään lainsäädäntö - kyse kun on luottamuksista ja äänistä ja jos jota kuta ei huvita äänestää raskaana olevaa, niin siihen on täysi oikeus, vaikka ilman raskautta äänen olisi saanut. Joko ollaan sitä mieltä että luottamustöistä ei voi jäädä vanhempainvapaalle - tai että äidin paikka on olla kotona vastasyntyneen luona - miehen töissä. :(

   Poista
  6. Niinhän se oli palkannut ja sitä katui suurimman päivälehtemme sivuilla :D (Samalla kun suorasanaisesti kehotti palkkaamaan miehiä.) Sen sijaan myönnän, että jouduin googlaamaan Jutta Urpilaisen avustajat, ihan ulkoa en muistanut kaikkia, ja erityisavustajat näyttivät tosiaan olevan miehiä, mutta muissa rooleissa myös naisia. Olisihan sinne varmasti enemmänkin naisia mahtunut.

   Vanhempainvapaiden kiintiöiminen tosiaan pienentäisi varmasti naisen palkkaamisen "riskiä", mutta ovat isät häviöllä epäilemättä myös lasten kanssa vietettyjen sairauspoissaolojen kanssa, ja raskausajan poissaolot ovat ymmärtääkseni suuri kuluerä työnantajille. Siksi se laki tasa-arvoisesta kohtelusta olisi hyvä ottaa käyttöön jo ihan itsessäänkin.

   Nyt muikenen kuin vaari.

   Poista
  7. Mä uskon, että jos perhevapaat saadaan jaettua tasaisemmin isien ja äitien kesken, myös poissaolot lasten sairauden takia tasaantuvat.

   Raskausajan poissaolot on asia, jolle ei liene paljon tehtävissä. En tiedä poissaolojen suuruusluokkaa, mutta arkijärjellä ajateltuna niiden määrä ei liene kovin dramaattinen. Perhevapaiden palkkakustannuksista yrityksen maksettavaksi jää murto-osa, kuten Heli Suominen muistutti Hesarin kolumnissaan.

   Suurin perhevapaisiin liittyvä kustannus taitaakin olla uuden ihmisen rekrytointi ja perehdyttäminen tehtävään, ja se kustannus ei toki mihinkään katoa käyttävät vapaita äiti tai isä. Mutta jos kustannuksen todennäköisyys olisi sama työntekijän sukupuolesta riippumatta, ei perusteita toista sukupuolta suosivalle rekrytoinnille enää ole.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Jep, tajusin :) Samaa mieltä, että ansiosidonnaisen vapaan kiintiöinti olisi temppu, joka oikeasti kannustaisi perheitä miettimään ratkaisujaan uudella tavalla. Pelkään, että kaavailtu kotihoidontuen muutos ei juurikaan muuta nykytilannetta - ja jos muuttaa, niin vaikutus on se, että kotihoidossa olevat lapset viedään aiemmin hoitoon.

   Poista
 4. Kirjoittihan Hesari etäisistä juuri. Oli haastateltu oikein tuntemuksistaan. (Juuri=2013?/2012?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri vuosi tai kaksi sitten :) Ja äideistä kirjoitetaan viikoittain. On siinä jonkinlainen painotusero nähtävissä :)

   Poista