tiistai 25. helmikuuta 2014

Valo

Lähden kotoa varttia vailla kahdeksan. Ulkona on jo valoisaa, linnut laulavat. Ei haittaa, vaikka taivas on pilvistä harmaa. Valon määrän päivittäisen lisääntymisen pystyy aistimaan, se tuntuu virkeämpänä mielenä ja näkyy hymynkareilla huulilla.

Aurinko ei vielä herättele aamuisin, lapset ehtivät ensin. Kohta on toisinpäin, verhot pitää vetää tiukasti kiinni jos ei halua herätä anivarhain.Iltapäivällä ehdimme vielä ulos valoisan aikaan. Kuiva asfaltti vie ajatukset kuukausien päähän, oikeaan kevääseen. Tämä helmikuinen sää on ihan ihmeellinen, mutta en minä valita. Ikkunasta katsottaessa lunta ei näy missään, vain hiekoitushiekkaa ja ihmisiä talvitakeissaan. Puut ovat alastomia ja maa ruskeaa, mutta kohta, aivan kohta se on täällä. Kevät.

En ole koskaan ollut talvi-ihminen. Lumi on ihan jees, silloin kun se on kuivaa ja valkoista. Taivaalta tihkuvana loskana ja jäisenä höttönä ei kiitos. Kaikennielevä pohjoinen pimeys on kuitenkin se, mikä talvessa eniten ahdistaa. Valon määrän vähetessä samassa tahdissa hiipuu minun energiani. Ja samassa tahdissa se taas nousee, auringon kanssa, kevään koittaessa.

Tervetuloa valo. Oli jo ikävä.

6 kommenttia:

 1. Voi miten kaunis kuva! Valo, toimii. Paitsi klo 5-6 heräävät lapset, huhhuh. Kevät tulossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, niinkö aikaiseen teillä noustaan? Huhhuh... Meillä onneksi yleensä vasta 7 pintaan, mutta muistissa on vielä se aika, kun aamuvirkku esikoisemme kömpi ylös juurikin 5-6 aikaan.

   Mutta valo! Se kyllä auttaa niihin aamuherätyksiinkin. Ei se väsymystä poista, mutta ainakin minua harmittaa hitusen vähemmän, jos ei ole herätessä sysimustaa.

   Poista
 2. Allekirjoitan, samoin tekee talvi ja pimeä mulle. Paitsi jostain syystä tänä talvena en vaipunut kovin syvään henkiseen horrokseen ja synkkyyteen, liekö syynä lumettomuus? (Jonka kyllä luulisi tehostavan pimeyden voimaa entisestään...?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sitä luulisi, että lumettomuus tekisi pimeydestä vielä synkemmän. Ja tekeehän se, mutta on siinä hyviäkin puolia. Kuten se, ettei tarvitse raahata tuplarattaita metrisessä hangessa :D

   Poista
 3. Mitä?! Onko teillä noin kesäistä?! O.o

  Ei sillä, tykkään lumesta ja talvesta ja pohjoisesta, mutta täällä on vesiloskakeli.. pilvistä ja tuulista. Ei niin kiva. Joskin on kiva, että päivässä piisaa valoa enemmän päivä päivältä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpötila on täällä nollan tienoilla ja tuuli käy luihin ja ytimiin, mutta lunta ei ole enää nimeksikään. Tänään oli Hesarissa juttu, jossa kerrottiin, että lumeton helmikuun loppu on tosi harvinainen, vastaavaa on koettu vain viidesti kuluneen sadan vuoden aikana.

   Valon määrä onneksi lisääntyy, vaikka aurinko paistaisikin pilven takaa :D

   Poista