torstai 14. elokuuta 2014

Miehen kukkarolla

On yleisesti tunnustettu totuus, että naimaton mies, jolla on huomattava omaisuus, on välttämättä vaimon tarpeessa.

Suosikkikirjani, Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo, alkaa kenties parhaalla ensimmäisellä lauseella kirjallisuuden historiassa. Aloitus summaa koko kirjan teeman. Kyse on naimakaupoista, ja Austenin tapaan luvassa on romantiikkaa ja helliä tunteita, mutta Ylpeys ja ennakkoluulo ei ole vain rakkaustarina. Se on myös kirja rahasta.

Tokihan minunkin sydämeni sykkii herra Darcylle, mutta tykästyin kirjaan myös sen sisältämän yhteiskuntakritiikin vuoksi.

Aatelisajan Englannissa nuoren naisen asema on tukala: kun isästä aika jättää, tämän omaisuus menee miespuoliselle perijälle. Jos perheeseen ei synny poikaa, etsitään perijä serkkujen joukosta. Tyttären tehtävänä on oppia siivot käytöstavat ja napata itselleen rikas mies. Siihen aikaan aatelisnaisen koulutus tarkoitti pianonsoittoa, laulua ja piirtämistä - kaikki verrattoman tarpeellisia taitoja miehen pyydystämiseen, joka olikin lähes ainoa tapa hankkia itselleen elanto.

Tätä rahattomuuden ja riippuvuuden teemaa Austen käsittelee jokaisessa kirjassaan, joskin tuhkimotarinoilla on aina onnellinen loppunsa: köyhä tyttörukka saa rikkaan prinssinsä. (Järkiavioliitot on varattu sivuhenkilöille. Ylpeys ja ennakkoluulossa sankarittaren ystävätär solmii tällaisen liiton hupsun herra Collinsin kanssa - ja yrittää rouvana järjestää elämänsä niin, että on puolisonsa kanssa mahdollisimman vähän tekemisissä.)

Nykyajan länsimaisen naisen on vaikea käsittää maailmaa, jossa ainoa keino pärjätä elämässä - saada katto päänsä päälle ja ruokaa syödäkseen - on olla joko isänsä tai puolisonsa elättinä. Taloudellinen riippumattomuus on meille niin itsestään selvää, ettei siitä oikein osaa edes olla kiitollinen. Kun me puhumme rahasta ja oikeudenmukaisuudesta, puhumme siitä, saammeko työstämme samaa palkkaa kuin miespuolliset kollegamme. Tulevaisuuden rahahuolet liittyvät siihen, riittääkö eläke saavutetun elintason ylläpitämiseen.
 
Kauniin kirjani ulkoasu on Elina Warstan käsialaa.

Oma raha tarkoittaa muutakin kuin mahdollisuutta valita puolisonsa. Oma raha merkitsee kykyä elättää itsensä ja perheensä. Se tarkoittaa vaikutusmahdollisuuksia omaan elämään. Itsemääräämisoikeutta. Päätös- ja vaikutusvaltaa oman perheen, suvun ja yhteisön asioissa. Meillä nämä kaikki on, mutta maailmassa on vielä naisia, joilta ne puuttuvat.

Osallistun tällä tekstillä suomalaisen hyväntekeväisyysjärjestön, Naisten Pankin, haasteeseen. Naisten Pankki järjestää 14.9. valtakunnallisen Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuman, jolla kerätään lahjoituksia tukemaan kehitysmaiden naisten koulutusta, toimeentuloa ja yrittäjyyttä. Kun naisella on toimeentulo, hänellä on myös itsenäinen asema. Kun äidillä on työpaikka, hänen lapsensa voivat käydä koulua. Naisen auttaminen auttaa koko yhteisöä (ja siksi erityisesti tyttöjen koulutusta pidetään yleisesti myös uhkana, kuten New York Times kertoo).

Osallistun Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumaan Helsingissä, ja olisipa hauskaa, jos saisin blogini lukijoita kävelyseuraksi. Tehdään yhdessä hyvää! Samalla olisi kiva tavata kasvotusten teitä, jotka olette kommenttien myötä tulleet niin kovin tutuiksi. (Sellainen oma lehmä minulla on ojassa, että toimin Naisten Pankin vapaaehtoisena, ja toivon tietysti tapahtumaan paljon osallistujia sekä valtaisat lahjoitukset. Hyvää mieltä suurempaa palkkiota en kuitenkaan saa sen enempää tästä tekstistä kuin tapahtuman onnistumisestakaan.)

Esimerkki Naisten Pankin avun kohteesta. Ugandalainen 38-vuotias Kasibute Iamura on naisten säästö- ja lainaryhmän vetäjä. Ryhmän avulla hän on saanut kaikki lapsensa kouluun, aloittanut vuohien ja kahvipapujen kasvatuksen ja saanut perheensä elintason nousemaan. Hänen seuraava projektinsa on perheen talon kunnostaminen, ensin vuotavan katon korjaus. Kuva: Laura Remes / Naisten Pankki

Lue lisää Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumasta täältä

4 kommenttia:

 1. Hieno aihe ja jälleen hyvä teksti! Mä haluan mukaan!

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa Anu! Kiva kun olet mukana ja hauskaa taas nähdä :)

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä teksti - ja siitähän ei tosiaan ole kuin pari sukupolvea, kun asiantila oli Suomessakin vielä sama kuin Austenin ajan Englannissa. Eikä niin kovin pitkä matka ole sinne, missä se edelleen on aika lailla sama. Mukana ollaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän oli niinkin hiljattain kuin 1929 kun Virginia Woolf kirjoitti, että nainen tarvitsee omaa rahaa ja oman huoneen (jotta voi keskittyä kirjailijan uraan), eli ei siitä ole kuin pari sukupolvea.

   Kivaa, että olet mukana ja kiva nähdä!

   Poista