torstai 2. lokakuuta 2014

Kielletään muovipussit

Miten meni #muovitonsyyskuu?

Meni ja ei mennyt. Jätin muoviset hedelmäpussit kauppaan, löysin tilalle paperisia pusseja. Pohdin, ovatko ne olleet lähikaupoissani aina, vai laitettu esiin muovittoman syyskuun kunniaksi. Veikkaan ensiksi mainittua. Olen vain aiemmin ollut liian laiska etsimään.

Ostin avomaan kurkkuja, joissa ei ole muovikääreitä. Ilahduin niiden tavallista kurkkua paremmasta mausta. Ostin kokonaisen melonin muoviin käärityn viipaleen sijaan sillä seurauksella, että puolet melonista meni biojätteisiin. Muistin, miksi olen suosinut paloja kokonaisen sijaan: niistä on helpompi nähdä hedelmän kunto.

Pohdin torilla marjaostoksilla, miten todellinen ekoihminen toimisi muovirasioihin pakattujen vadelmien kanssa. Jättäisi ostamatta? Ottaisi muille marjoille mukaan omat kestorasiat?

Muistin kantaa kestokassia mukana. Melkein. Puolessa välissä kuuta olin itsekseni kirjastossa, kun mies pyysi käymään kotimatkalla kaupassa. Ulkona satoi, kotiin oli matkaa toista kilometriä. Ostoslistalla monta litraa maitoa ja jogurttia. En luottanut paperikasseihin, vettyessään ne rikkoutuisivat varmasti. Kaupassa tarjolla oleva kestokassi oli niin järjettömän ruma, että arvelin sen joutuvan kertakäyttöiseksi, joten jätin ostamatta.

Kuukauden saldo oli siis kaksi muovipussia. Se on aika paljon vähemmän kuin aiemmin. Bonusyllätyksenä laitan nykyään alumiiniset rahka- ja raejuustopurkkien kannet metallinkeräykseen sekajätteen sijaan.

Lokakuun ensimmäinen tuli. Unohdin kestokassin kotiin. Ostin muovipussin. Voi perkele.

Melko kaukana muovittomasta ostoskorista.

Kaiken kaikkiaan muovia on vaikea välttää. Sitä on ulkoiluvaatteissa, jalkineissa, tuotteiden pakkauksissa, lasten ruokailuvälineissä ja ruokalapuissa, Legoissa. Niin, ja meillä myös vaipoissa. Mutta muovipussit ovat oikeastaan ihan turhia kapistuksia. Mies tosin huomautti, että käytämme muovikassit uudelleen roskapusseina, mutta kai paperikassi pystyy samaan.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että Kalifornia kieltää muovipussit kokonaan. Niiden sijasta kauppoja velvoitetaan myymään paperikasseja ja kestokasseja. Lähtisikö lainsäätäjä meillä samaan? Mitä tapahtuisi, jos muovipusseja ei enää olisi? Kaliforniassa muovipussialaa edustava järjestö ennusti (tietenkin) työttömyyttä, mutta olisiko se ainut lieveilmiö?

14 kommenttia:

 1. Muovia on nykyään vaikea välttää kokonaan, mutta joissakin tilanteissa se on ihan järkevä ratkaisu. Tulee mieleen muutamia astioita, sadevaatteita ynnä muita, joissa muovi on erittäin paikallaan. Tai vaikka hiekkaleluja. Mutta muovi on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, ja välttää niissä tilanteissa kun jokin toinen vaihtoehto on mahdollinen. Luulen että pärjäisimme paremmin kuin hyvin ilman kauppojen muovikasseja. Siis jos niitä ei enää tarjottaisi, niin tuskin ihmiset silti lakkaisivat käymästä kaupassa... Ja tässähän olisi hallitukselle keino kerätä hieman lisää verotuloja budjettia paikkaamaan. Muovipussit vaan niin kovalle verolle, ettei niiden käyttö enää houkuttelisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ihan heti ole luopumassa teknisistä urheiluasuista tai lasten hiekkaleluista. Mutta vaikka miten mietin, en keksi mitään syytä, miksei muovipusseista voisi luopua. Itse olisin täyskiellon kannalla haittaveron sijaan. Ensisijainen tavoite kuitenkin olisi vähentää muovin käyttöä, ei kerätä veroja (nehän ovat vähän vastakkaiset tavoitteet: verojen kerääminen edellyttäisi, että muovipusseja vielä ostettaisiin ja käytettäisiin).

   Poista
  2. Mä ajattelin, että jos tarpeeksi verotetaan, niin ihmiset alkaisi ihan itse keksiä vaihtoehtoja. Toki täyskieltokin käy.

   Poista
 2. Oispa siistiä, jos tulisi vaikka sellainen kivankiva eu-direktiivi, joka kieltäisi muovipussit. Ja muoviin ruoan pakkaamisen! Kuten juuri nuo maissit tossa muovisysteemissä.. voi, unelmia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi siistiä!

   Nuo muoviin pakatut maissit ovat vähän myös ostajan laiskuutta. Jos ostaisi tuoreita maisseja vaikka torilta, ne saisi paperiin pakattuna. Mä "säästän aikaa" noilla esikeitetyillä maisseilla. Taas yksi tapa, josta voisi luopua.

   Poista
 3. Mulla ja miehellä kulkee vakiona aina repussa/laukussa kangaskassi, eikä olla ostettu muovipusseja varmaan ikinä yhteiselomme aikana. Tästä on muutaman kerran seurannut juuri tuo, ettei roskapusseja meinaa riittää. Toisaalta esim. vessapaperipusseista tulee kelpo roskapusseja ja sekajätteen määrä on vähentynyt ihan hurjasti kun alettiin kierrättää muovit. Petrattavaa olis kyllä siinä, että pitäisi hankkia/tehdä pikkuisia kestopusseja joita vois käyttää hevi-osastolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mites ne hevi-osaston paperipussit? Mä nimittäin lopulta löysin niitä jokaisesta kaupasta (nolottaa, etten aiemmin ole löytänyt = etsinyt riittävästi).

   Tai sitten yhteen pussiin monta heviä kerralla, ja uusiokäyttöön niin kauan kuin pussi säilyy ehjänä (oon käynyt internetistä lukemassa ihmisten vinkkejä muovin välttämiseen :D ).

   Poista
  2. Ja siis hurjan hienosti teillä menee jo nyt, jos ette ikinä osta muovikasseja. Mä en olisi osannut ajatella, että wc-paperin pakkauksesta voi tehdä roskapussin!

   Poista
 4. Minulla on kyllä kauppakassi aina laukun pohjalla, sellaisen ison muovikassin joudun ostamaan siis vain äärimmäisessä hädässä pari kertaa vuodessa. Parhaani mukaan myös kieltäydyn vaatekaupoissa ym. liikkeissä, missä ostokset meinataan automaattisesti lyödä aina uuteen pussiin. Mutta nuo vihannespussit! Meidän lähikaupoissa todistetusti EI ole aina biopusseja tai paperipusseja tarjolla, koska joka kerta niitä etsin. Onneksi useimmiten kuitenkin löytyy. Oli materiaali mikä tahansa, pakkaan kaikki hedelmät yhteen pussiin ja herkät vihannekset toiseen, kassaneidit osaavat järjestään etsiä siitä kyljestä kaikki neljä sikin sokin aseteltua tarraa.

  Kaikesta huolimatta sitä muovia kertyy kyllä jumalaton määrä. Meillä syöminen on kuitenkin ensisijaisesti nautinto, ja valitettavasti useat hyvän makuiset asiat on järjestään kääritty muoviseen pakkausmateriaaliin. Kuten suklaapatukat, tuoreraviolit, tai juusto. Tai leipä. Leipäpussit tosin uusiokäytämme, mutta emme kyllä mitenkään hurjan moneen kertaan. Roskikseen ne kaikki lopulta päätyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en (ainakaan vielä) osaa kantaa kauppakassia mukana aina. Silloin, kun tiedän olevani menossa kauppaan, osaan sen jo ottaa. Muutoin liikun usein kokonaan ilman käsilaukkua tai pienen käsilaukun kanssa, joihin ei kauppakassi mahdu. Mutta iso iso parannus on jo se, että osaan ottaa kestokassin mukaani kauppaan, sillä saa vähennettyä monta turhaa muovikassiostosta.

   Ruokaa (ja kaikkea tavaraa) pakataan kyllä muoviin ihan tolkuttomasti. Oma arkijärki ei aina riitä selittämään, miksi.

   Poista
 5. Ainakin Punaisen Ristin verkkokauppa myy hedelmille tarkoitettuja kestokasseja, näppärä tekisi itse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, ja tiedän (mutta minä en ole näppärä :) )! Onneksi meidän lähikaupoista löytyi paperiset hedelmäpussit, nyt kun osasin niitä etsiä.

   Poista
 6. Mulle koko hommassa kynnyskysymys on, täytyy myöntää, roskapussiasia. Mekin käytämme muovipusseja roskiksina. En ole vakuuttunut siitä, että paperi ajaisi saman asian, sillä se täyttäisi puolet roska-astiasta.

  No, selittelyn makua, mutta silti ihan käytännön ongelma: en vain ole keksinyt hyvää vaihtoehtoista ratkaisua. (Toverini kerran sanoi, että he ostavat roskapussit erikseen, mutta ihan rehellisesti sanottuna en näe mainittavaa eroa siinä, ostaako muovipussit kauppakasseina vai 30 kappaleen rullalla.)

  Sen sijaan siitä olen ollut fiiliksissä, että monet ei-ruokakaupat ovat myös alkaneet veloittaa muovikasseista. Ihan oikea suunta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en näe mitään eroa (tai tolkkua) siinä, että jättää kauppassit ostamatta, mutta ostaa muovipussinsa rullana. Tai on se varmaan halvempaa jälkimmäisellä tavalla, mutta jätettä siitä syntyy ihan yhtä lailla. Ja mulla motiivina on jätteen vähentäminen, ei rahan säästö.

   Mun yhden kuukauden kokeilu ei aiheuttanut näkyvää eroa muovipussivarastoihimme. No, toisaalta talouden toinen aikuinen jatkoi ostostapojaan entiseen tapaan, eli muovipusseja tuli syyskuussa kotiimme enemmänkin kuin ne kaksi minun ostamaani. Mutta uskon, että jos vaikka vähentäisimme muovipussiostoksemme puoleen, ei meiltä ihan heti olisi roskapussit lopussa.

   Ja jos taas otsikossa haaveilemani muovipussikielto toteutuisi, niin siinäpä sitä sitten vain totuttelisi paperikasseihin roskiksina. Aika pian se varmaan olisi jo maailman luontevin asia.

   Poista