lauantai 22. marraskuuta 2014

Ojasta allikkoon

Sitä on saattanut kuvitella olevansa jokseenkin tiedostava ja ekohenkinen kuluttaja, ja sitten eräänä päivänä avaa jääkaapin oven huomatakseen, että lähes kaikki siellä on pakattu muoviin.


Juuri kun olin tehnyt ryhtiliikkeen kotiin kannettavien muovipussien välttämiseksi, siirryimme rahaa ja aikaa säästääksemme tekemään ruokaostokset Prisman kauppakassi-palvelusta. Molemmat tavoitteet toteutuivat, mutta muovipussien määrä räjähti käsiin.

Prisman pakkaajat ilmeisesti pelkäävät, että tuotteet hajoavat kotiinkuljetuksen aikana, ja raivoisat asiakkaat vaativat rahoja takaisin tai lopettavat palvelun käytön. Siispä kaikki lantuista kananmuniin pakataan yksittäin muovisiin hedelmäpusseihin. Saimme järjettömän käytännön loppumaan antamalla palautetta kahdella kierroksella: ensimmäisen palautteen jälkeen muovipussit korvattiin biohajoavilla hedelmäpusseilla - tuhlausta sekin, sillä en keksi uusiokäyttöä niille siinä määrin, mitä niitä Prismasta kotiin tuli (osan käytän leivonnaisten pakastepusseina, mutten minä nyt päivittäin leivo). Toisen palautteen jälkeen saimme hedelmät ja vihannekset kuten pitääkin, yhteen suureen paperikassiin pakattuna. (Mutta arvaan, että kaikki ne asiakkaat, jotka ovat jättäneet palautteen antamatta, saavat nyt lanttunsa muovipussissa.)

Ostosten pakkaaminen on toinen ongelma: ne pakataan puolillaan oleviin muovikasseihin (täyteen pakkaamista ei ilmeisesti harrasteta samassa ostosten rikkoutumisen pelossa), joten taloutemme hukkuu muovikasseihin. Seuraavaksi voimme pyytää pakkaamista paperikasseihin, mutten minä paperisillekaan loputtomasti keksi uutta käyttötarkoitusta. Parempi olisi käyttää kasseja ylipäätään vähemmän.

Hei te siellä S-ryhmässä, jos olette kuulolla: voisitte kehittää kestokassien kierrätyspalvelun, jossa asiakas noutaa ostokset kestokasseihin pakattuna, ja samalla jättää myymälään edelliskerran kestokassit. (Koska eihän siinäkään ole järkeä, että joka ostoskerralla ostaa uusia kestokasseja edellisten kaveriksi, vaan vanhatkin pitää saada kiertoon.) Mitäs sanotte? Luonto kiittää, asiakkaat kiittävät, te saisitte edelläkävijän mainetta.

**

Luin artikkelin newyorkilaisnaisesta, joka ei tuota lainkaan roskaa. Ei yhtään. Hän oli havahtunut samaan kuin minä, että näennäisistä ympäristöarvoistaan huolimatta hän elää yhtä tuhlailevasti kuin loputkin länsimaisista kuluttajista. Ensin hän ryhtyi ostamaan ruokansa ilman pakkauksia (ilmeisesti Yhdysvalloissa on kauppoja, joista saa ostettua jauhot, makaroonit ynnä muut omiin säilytysastioihin? Entä kermaviilit, raejuustot, jogurtit?). Seuraavaksi hän luopui valmiskosmetiikasta, ja tekee nykyään kaiken itse hammastahnasta vartalovoiteisiin.

Aikamoista. Lisätietoja roskattomasta elämästä blogista Trash is for Tossers.

22 kommenttia:

 1. Pakkaamisen voisi hoitaa myös vaikka kannellisilla kovamuovisilla laatikoilla, jotka voisi roudata sisään ja samalla ottaa edellisen lodjun takaisin. Tai sitten niillä kestokasseilla, tosiaan, mutta loota suojaisi sen verran, että sen sisällä pakkauksia voisi keventää reilusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri, ja laatikoissa voisi olla pantti hävikin estämiseksi.

   Poista
 2. Mä luin eilen ton saman jutun ja olen ollut siitä saakka suuremmassa kriisissä näistä pakkausasioista. Oikeasti, ihan kamalaa. Kirjoitit just siitä, mistä itsekin ajattelin, hajoilen tähän ihan todella. Ja yritän muuttaa asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kirjoitin nämä kommentit puhelimella. Onneksi sitä ei huomaa.

   Poista
  2. Ei huomaa :D

   Mä kriiseilen myös säännöllisesti. Mutta vaikka kuinka ihailen linkkaamani artikkelin kuvailemia aktiivisia kuluttajia, niin sitäkin enemmän uskon, että maailma pelastetaan vaikuttamalla isommin yhteiskunnan rakenteisiin - eli hallituksiin ja yrityksiin.

   Eli vaikka et ihan just nyt ryhtyisikään valmistamaan itse hammastahnaasi, voit laittaa palautetta vaikka omaan ruokakauppaasi, että vähentäisivät turhaa pakkaamista. Ja pistää viestiä suomalaisille europarlamentaarikoille, että tekisivät kaikkensa, että muovipussien määrää vähentävä EU-säädös saadaan voimaan: www.hs.fi/ulkomaat/a1416285293050

   Poista
  3. Minäkin luin jutun. Olen itseasiassa ehkä tiedostamattakin välttänyt kaikkea muovia. Joskus hairahdun hedelmäpussiin, kun etiketit eivät pysy biohajoavissa. Olen kasvissyöjä ja ostan myös luomutiloilta ruokaa ruokapiirin kautta. Ympäristöystävällisempää on myös ostaa tuotteet pahvipakkauksissa. Käytän pesupähkinöitä pesukoneessa. Suurimman osan vaatteistanikin on kierrätetty. Alusasut tosin ostan uusina. Jutun luettuani terästäydyin kyllä entisestäni. Elämä on aika puhdistavaa näin ajateltuna.

   Poista
  4. Hatunnosto sinulle, olet ekoasioissaminua pidemmällä! Meillä pyykki pestään vielä pesuaineella ja vaatteet ostetaan enimmäkseen uutena. Nyt olen sentään kunnostautunut siinä, että vien vanhat mutta ehjät vaatteeni ompelijalle muokattavaksi.

   Poista
 3. Harmillinen pussikierre :/ Mutta toisaalta yllättävää, että palautteeseen reagoitiin ja tapahtui muutos. - edes pieni. Se ei ole itsestäänselvyys tiukasti ohjatussa ketjussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä minäkin olen tyytyväinen, että palautteeseemme reagoitiin noin nopeasti. Toisaalta pelkään, että me jäimme yksittäistapaukseksi: alla olevat kommentit vain vahvistavat uskoani, että Prismalla on ohjeistus tuhlailevaan pakkaamiseen, ja sitä tehdään kaikille niille Kauppakassi-asiakkaille, jotka eivät ole palautetta antaneet. Toivottavasti tämä tekstini innostaa muitakin antamaan palautetta. Vain sillä tavoin voimme vaikuttaa :)

   Poista
 4. Mekin on ajateltu kokeilla kauppakassipalvelua, mutta eipä tullut mieleenkään nuo sivuvaikutukset. Ikävää. Aika naurettavaltahan tuo kuulostaa, vaikka ymmärrän kyllä miksi. Hienoa, että teidän kohdalla reagoitiin noin, mutta ehkä jonkinlaisella massiivipalautteella voisi saada kaikille paremman vaihtoehdon? Kestokassit (omat) olis loistoidea.

  Vaikka ollaan todella tarkkoja jätteiden lajittelussa ja kierrättämisessä, täysin roskaton elämä kuulostaa kyllä aika kaukaiselta. Varsinkin perheellisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkkaamassani artikkelissani oli linkki Zero Waste Home -blogiin, joka seuraa californialaisperheen jätteetöntä elämää. En ehtinyt tutustua blogiin kuin aivan vilaukselta, joten en ole aivan varma, tekeekö perheen äiti myös kokopäivätyötä. Mutta ainakin tälle perheelle roskaton elämä on mahdollista.

   Minä tasapainottelen jatkuvasti helppouden, ajansäästön ja jätteiden välillä. Eilen söimme päivälliseksi take away -ruokaa, jonka pakkaukset ovat jätettä, joka olisi helppo välttää tekemällä ruokansa itse. En vain tässä elämänvaiheessa aina jaksa tehdä kaikkea ruokaa itse - eikä jaksa miehenikään. Mutta sen voisin tehdä, että antaisin ravintolalle palautetta, että vaihtaisivat pakkauksensa ympäristöystävällisempiin.

   Ehdottomasti palautetta pitää tulla muiltakin kuin meidän perheeltä, että yritykset ovat valmiita tekemään muutoksia. Siksi omien kulutusvalintojen lisäksi onkin tärkeää opetella olemaan yhteydessä yrityksiin ja kertoa toivovansa näiltä ympäristöystävällisyyttä.

   Poista
 5. Ensinnäkin: Ohho! En tiennyt prismalla olevan edes muista palvelua!
  2. Järkyttävää pussittamista.
  3. kiiitti tuosta nycin naisen juttulinkistä :)
  4. Tuo kierrätettvä kassi kuulostais fiksulta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Palvelu täytti juuri kaksi vuotta, ja se on kyllä muilta osin hyvä ja kätevä.
   2. Niin on!
   3. Eipä kestä :) Ihan inspiroiva esimerkki.
   4. Niin minustakin. Ottaisipa Prisma onkeensa tästä.

   Poista
 6. Meillä tilattu jo kolme vuotta ruokaostokset kotiin, ja tuo pussien määrä vaihtelee kyllä kovasti tilauspaikan mukaan. Kauppahalli24 toimittaa ostokset laatikoissa, joista asiakas purkaa ne kuljettajan odottaessa - muutaman minuutin vie, ja kuljettaja ottaa sitten laatikot mukaansa (uudelleenkäytettävät styrox-kylmäkuljetuslaatikot). Prismasta tulee kyllä tuota muovipussia, ja mielestäni vajaisiin pussukoihin pakkaaminen ei ole kätevää kuljettajankaan kannalta. Olen joskus kurkannut tuonne autoon, ja siellä vallitseva muovipussien "meri" tuntuu jotenkin sekavalta; niitähän ei voi asetella päällekkäin kuten laatikoita.

  Tällä hetkellä suosin muista syistä tuota Prisman kauppakassia. Ekologisuus voisi kyllä olla näiden palveluiden lisävaltti ja näkyä myös pakkaamisessa, uskon että toimituspalveluiden asiakkaissa on paljon tätä asiaa arvostavia. Meillekin ostosten tilaaminen kotiin on yksi autottomuuden mahdollistava tekijä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita sinäkin Prismalle viestiä, jospa he kuluttajapalautteen myötä muuttaisivat toimintaansa?

   Meillä mies käy hakemassa ostokset Prismasta, joka on työmatkan varrella. Autottomia emme siis ole, mutta kauppareissuihin menevä erikseen ajettava edestakainen automatka säästyy nyt. Tai no, olisi tuossa noita lähikauppojakin, jossa olen käynyt lastenrattaiden kanssa ostamassa kassillisen kerrallaan - kauppakassi siis ennen kaikkea säästää meidän perheeltä aikaa ja rahaa.

   Poista
 7. Luin myös roskattoman naisen tarinan. Miten pitkälle Suomessa pääsisi ilman pakkausmuoveja? Hedelmät ja vihannekset joo. Liha, juustot ja kala: suostuisiko kauppias pakkaamaan ne omiin rasioihin? Saako jostain irtopastaa vai pitäiskö vääntää itse?

  Täysi roskattomuus tuntuu utopialta. Ei kaupassa voi sanoa, että ei ota kuittia, kun aina ne sen printtaa kuitenkin. Päätin tormistautua ja jossain vaiheessa ommella hedelmille ja vihanneksille kestopussukat, biohajoavia vihannespusseja on ärsyttävän harvoin saatavilla.

  Samaa olen huokaillut kauppakassien muovivuoresta. Miksi banaanit pitää laittaa muovipussiin? Tai pakastevihannespussit? Ensi kerralla kirjoitan viestin keräilijälle: Vältä turhia muovipusseja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hedelmät ja vihannekset onnistuisi, tosin tavallisessa ruokakaupassa häkellyttävän moni on erikseen kelmutettu tai muoviin pakattu. Tori tai kauppahalli on varmin ostospaikka, jos haluaa vihannesten muoveja välttää - mutta niitä ei ole jokaisella kätevän matkan päässä.

   Lihaa ja kananmunia (ja vihanneksiakin) pystyy monessa paikassa jo tilaamaan suoraan tuottajalta (me emme kotona syö lihaa, koska perheen pääkokki eli allekirjoittanut on kasvissyöjä), jolloin ne ostetaan isommissa erissä ja ovat siten vähemmän pakattuja. Kalat... ööö, en tiedä. Ostaa kaksi kiloa kerralla ja pakastaa itse annoskokoisina?

   Riisit, jauhot, pastat, hiutaleet, linssit, pavut ynnä muut: en minä vain tiedä, saako niitä jostain ilman pakkauksia. Mä en myöskään ole (ainakaan vielä) valmis ylläpitämään kotonani kilojen jauho- tai riisivarastoa, vaan kyllä mä laitan toivoni siihen, että valmistajat pakkaisivat tuotteena kierrätettäviin kartonkipakkauksiin, jotka minä sitten kierrätän.

   Hyvä, jos laitat viestin keräilijälle!

   Poista
  2. Ainakin punnitse ja säästä-liikkeessä on kuivatuotteiden irtomyynti. Siellä on paperipusseja tarjolla, mutta varmasti tuotteet saisi halutessaan pakata omiin rasioihinkin?

   Poista
  3. Kiitos Mirka, sitä Riimikin tuossa alla vinkkasi. Ainakin tässä elämäntilanteessa minulla on tiukka kädenvääntö ajansäästön + helppouden vs. pussittomuuden välillä. Toistaiseksi helppous voittaa, mutta katsotaan, jos lasten kasvaessa saisi organisoiduttua ostoksille useaan eri paikkaan eri tuotteiden perässä.

   Poista
 8. Olen huomannut saman. Tilaamme töihin kahvit, maidot ja muut tarpeet Kauppakassi-palvelusta, ja muovikassien määrä on järjetön. Voin vain kuvitella, millainen määrä niitä on tullut, kun vielä jokainen hevi-ostaston tuotekin on omassa pussissaan!

  Luin tuon saman artikkelin roskattomasta elämästä. "Upeaa!" ajattelin. "Miten hirvittävän vaivalloista," ajattelin myös. Kaikkeenhan toki tottuu. Uskon, että se olisi Suomessakin ihan mahdollista, Helsingissä asuvalle ainakin. Mutta minä en jaksaisi juosta kaukana Punnitse ja Säästässä hiutaleiden, riisien ja jauhojen perässä (sieltä niitä saa!), toisaalla kauppahallissa vihannesten vuoksi ja vääntää kotona alusta asti seitania ja tofua ja liottaa yöt papuja. Olen ruoan suhteen mukavuudenhaluinen eikä nälkä sovi elimistölleni lainkaan. Sellaiseen voisin ehkä lähteä, että ostaisi vain kierrätettävissä pakkauksissa myytäviä asioita, mutta olisi siinäkin hommansa suostutella juustotiskin emäntää käärimään gouda paperiin.

  Tässä ekologisuusasiassa olen sellaistakin ajatellut, ettei meidän kaikkien tarvitse tehdä samanlaista ryhtiliikettä tilanteen parantamiseksi. Ravintoloitsija voisi parantaa tilannetta ostamansa ja tarjoilemansa ruoan osalta. Opettaja istuttaa lapsosiin vihreitä arvoja käytännön toimien kautta (luokassa kierrätetään paperit, ruokalassa ei heitetä syötäväksi kelpaavaa roskiin yms.). Insinööri voi painottaa suunnitelmissaan vihreitä arvoja. Rakennusmestari panostaa rakennusosien ja -materiaalien kierrätykseen (asia, joka on muuten hävettävän huonolla tolalla). Pörssimeklari ehdottaa asiakkailleen uusiutuvia energiamuotoja kehittävien yritysten osakkeita (utopiaa, tiedän). Poliitikosta puhumattakaan. Jos jokainen tekisi omalla tontilla, vähän, sellaista mihin olisi helpoin tarttua.

  (Saatan olla tätä mieltä kaikkein vahvimmin siksi, että minun on helpompaa yrittää vaikuttaa rakentamisen ekologisuuteen kuin lopettaa muoviin käärittyjen suklaapatukoiden ostaminen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kannustaa työpaikkasi ostoista vastaavaa antamaan palautetta Prismalle ylipakkaamisesta. Se on ainoa tapa saada yritystä muuttamaan toimintaansa, että he huomaavat asian olevan tärkeä riittävän monelle kuluttajalle. Yksin olemme pisara meressä, yhdessä valtameri :)

   Vaikuttamisesta olen yleisesti kanssasi samalla linjalla. Isoimmat muutokset saadaan, jos jokainen meistä vaikuttaa siellä, missä omat vaikutusmahdollisuudet ovat isoimmat. Moni kuluttaja saattaa ajatella, että henkilökohtaiset valinnat ovat tärleimpiä, mutta kauppa ei ryhdy vähentämään muovipakkauksia, jos ei saa toetoa siitä, että kuluttajat sellaista kaipaavat - tai ilman lakia, joka velvoittaa vähentämään muovia. Siksi on tärkeää omien kulutusvalintojen lisäksi antaa palautetta yrityksille ja poliitikoille. Sekä tietysti vaikuttaa omalla työpaikallaan, lähipiirissä, harrastusseurassa... Mikä ikinä onkaan se paikka, johon oma vaikutusvalta ulottuu.

   Poista