torstai 15. tammikuuta 2015

Työn alla työvaatteet

Valehtelematta yksi parhaista puolista töihin paluussa on se, että saan taas pukeutua asiallisesti. Hyvästi farkut, hyvästi trikoopaidat! En ehkä pukeudu housuihin enää lainkaan: tästedes painan menemään pikkuhamosissa ja kotelomekoissa, because I can. On hauskaa päästä valitsemaan vaatteensa tietäen, ettei päivän aikana tarvitse laskea mäkeä tai kontata pöydän alla (ja se, ettei kukaan pyyhi räkäistä nenäänsä tai tahmaisia tassujaan minun vaatteisiini. Että voi niitä vaikeammin pestäviäkin joskus ylleen laittaa).

Ryhdyinkin tekemään kevättalvelle uutta Project 333:n mukaista vaatevalikoimaa, nyt täysin työvaatteisiin keskittyen (arkena pukeudun niihin samoihin, mitä joulun alla täällä esittelin).

Kaivoin kaapista esiin kohta neljä vuotta pukupusseissa makoilleet mekkoni, hameeni ja harvat puseroni, ja ihmettelin vaatteiden kokoeroja. Yksi mekoista roikkuu päälläni kuin säkki, toinen ei mahdu vaikka kuinka vedän vatsan sisään. Kolmas on (edelleen, en ole kutistunut) liian pitkä ja neljäs - sentään! - on sopiva. Yksi musta jakkuni mahtuu kiinni vain nippa nappa, toiseen mahtuisin puolitoistakertaisesti. Hihat ovat kumpaisessakin liian pitkät.

Työvaatteeni antoivat minulle hyvän syyn lunastaa yhden uudenvuodenlupauksistani: ovathan ne laadukkaita ja hyvää kangasta, joten korjausompelijan käsissä saanen niistä itselleni kuin nakutetut. Ensin vein ompelijalle pari helpompaa urakkaa: villakangastakin ja mustan jakun hihojen lyhennykseen, ja keltaisen hameen pienennettäväksi. Jos olen lopputulokseen tyytyväinen, uskaltaudun myös mekkojen muokkaamiseen (ja miksi en uskaltaisi: nykyisellään ne eivät päädy ylleni ollessaan huonosti istuvia).


Kollaasissa olevat vaatteet eivät ole juuri niitä minun kaapistani löytyviä, kunhan napsin verkkokaupoista kuvia, jotka ovat sinne päin. Suurin piirtein tämänlaiset vaatteet kaapistani joka tapauksessa jo löytyy. Tekemättä yhtään ostosta löydän päälle pantavaa, kun työt helmikuussa alkavat. Tästä iso plussa.

Aika moni vaate kaapistani vaatii jonkinlaista muokkausta, mutta sehän ei ole kuin toimeen ryhtymisestä kiinni. On oikeastaan aika hämmästyttävää, etten ole viitsinyt lyhennyttää jakkujen ja takkien hihoja aikaisemmin.

Joudun ostoksillekin, mikä ei houkuttele oikeastaan pätkääkään. Tarvitsen uudet kengät, koska en enää halua keikkua 10 sentin piikkikoroilla. Tarvitsen läppärille repun, koska olen niin keski-ikäinen, etten halua kulkea selkä vinossa tietokonetta käsilaukussa raahaten. Tarvitsen pari yläosaa, jotta saan lisää vaihtelunvaraa asukokonaisuuksiin. Ja vaikka yllä hehkutin hamosten puolesta, niin taidan tarvita parit housutkin: yhdet siivot ja toiset rentoihin casual friday -päiviin. Plääh. Yritin jo ostaa kaiken verkosta, mutten löytänyt, enkä sitten uskaltanutkaan ilman sovittamista.

Olen muuten pohtinut tätä vaateprojektiani, kun silmiin on osunut useampi teksti aiheesta. Outi Pyy haastoi olemaan vuoden ostamatta uusia vaatteita, MeNaisissa muotisuunnittelija Anniina Nurmi antaa vinkit ekologiseen ostamiseen, ja maikkarin netissä muotisuunnittelija tylyttää suomalaisia halvan ja huonon ostamisesta.

Aihe on pinnalla, ja se on hyvä. Itse pohdin säännöllisesti, pitäisikö minun karsimisen ja tarkan harkinnan lisäksi käyttää enemmän ajatusta siihen, mistä vaatteeni ovat peräisin. Käytetty, kierrätysmateriaalista valmistettu, kotimainen - kaikki ovat hyviä arvoja. Silti en ole päässyt yli siitä, että minun vaatekaappiini ansaitsee päästä vain minulle sopiva vaate (siis jatkossa, huomasitte tästäkin tekstistä, että niin ei suinkaan ole aina ollut asian laita).

Olen silti valmis yrittämään. Näyttäkää minulle kierrätysvaatekauppa, josta löydän yllä olevaan valikoimaan yhteensopivia vaatteita! Vinkatkaa kotimaisesta suunnittelijasta, jonka ekomallistoon pääsen tutustumaan mieluiten verkossa! Muotitietoiset, jakakaa tietonne!

16 kommenttia:

 1. Olipa jälleen kiva postaus! :)

  Tuo ensimmäinen asu on sellainen, jota en itse osaisi pitää. (Nätti siis sinulla.) Kynämekot ei vaan vielä istu, pidän mieluummin ne farkut sitten töissä (jos joskus sellaiseen pääsen). Ja samoin villakangas vaatteet tuntuu päälläni epämiellyttäviltä ja rusetit ja röyhelöt on vain minulle liikaa. (Ehkä pitäisikin harkita työtä, jossa saisi vetää työhaalarit niskaan?)

  Tuo toinen asu ja sen vaatteet alkaa (ja on jo tässä pikku hiljaa syksyn aikana alkanut) miellyttää omaa silmää yhä enemmän. Jotenkin juuri sellainen, jonka voisin kuvitella hankkivani (sitten kun imetys/työt/jotain). :) Mistä olet tuon valkoisen jakkutakin ostanut?

  Kierrätys/ ekologiset/ eettiset vaatteet minuakin kiinnostavat. Siksikään en tykkää shoppailla, kun en tiedä mistä sellaisia löytyisi. Jostain olen löytänyt (muistaakseni googletin green clothe tai eettiset vaatteet), mutta hinta on aivan liian suolainen meidän budjettiin - vaikka sitten ostaisi vain yhden vaatekappaleen. Lapsille ompelen itse ja kankaat koitan valita eettisen ja ekologisuuden mukaan, mutta toki myös mahdollisen tarvittavan värin, materiaalin ja hinnan. En ole myöskään retrokuosien ystävä. Ollenkaan. Sekin tuo haasteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlasin eettiset vaatteet ja nämä löytyy mm.
   http://www.karma.fi/page/14/karmashop-mediassa
   http://www.vihreatvaatteet.com/
   http://kauppa.yalo.fi/
   https://www.globehope.com/fi/products.html/

   Poista
  2. Valkoinen jakku on Mexxin, Helsingin keskusta Stockmannilta ostettu keväällä 2006 :) Eli tuskin löydät enää kaupoista, mutta jotain vastaavaa voi tulla vastaan. Minulla tuo valkoinen jakku on luottovaate, joka tekee arkisesta asusta toimistokelpoisen ja käy myös juhlaan. Erityisesti pidän 3/4-hihoista.

   Noista linkkaamistasi Yalo ja Globe Hope ovat tuttuja. Olen molemmissa käynyt ihan ostoaikeissa, mutta toistaiseksi en ole löytänyt omaan makuun istuvia vaatteita. Globe Hope näyttää liian kierrätysmateriaalista tehdyltä, ja Yalossa vaatteet ovat turhan säkkimäisiä. Farkkuja voisin sieltä toki etsiä, ymmärtääkseni myyvät kotimaisen Pure Waste textilesin tuotteita.

   Toinen mielenkiintoinen on Muka va ( http://www.mukava.net ), jota taitaa olla Yalolla myynnissä myös.

   Löysin myös kiinnostavan merkkivaatteiden second hand -kaupan www.wst.fi, mutta ainakaan nykyiseen tarpeeseeni en löytänyt sieltä mitään.

   Poista
 2. Kiitos jälleen inspiraatiosta. Ompelijan pakeille pitäisi minunkin mennä. Haluan myös kysyä, mitä housujen teettäminen olemassa olevien housujen mallilla maksaa. Mun on sietämättömän vaikeaa löytää sopivia housuja, teettäminen on oikeasti mahdollinen vaihtoehto.

  Mirka Pukine on ihana kotimainen putiikki ja tekijä. Heillä on jonkun verran värikkäitä kuoseja, kun kierrätyskankaita jonkun verran käyttävät. Myös hillitympää löytyy. Verkkokauppa ei ole paras mahdollinen, kannattaa pitää silmällä tulisiko jossain livenä vastaan.

  Kivat vaatteet ja yhdistelmät kuvissa! Ja tsemppiä työarkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, muistelen että olet aiemminkin vinkannut Mirka Pukineesta. Onko heillä myymälä Kuopiossa? Olemme tulossa kesällä taas käymään.

   Poista
 3. Oi, kuinka elegantti työlook! <3 <3 <3 Meidän firmassa ilmeisesti pukeutumistyyli on tooooodella business casual. No, mä nautin siitä että voi mennä farkuissa ja Uggeissa töihin. Jossain toisissa työpaikoissa piti aina olla vimpan päälle ja se kävi vähän raskaaksi. Mutta se on tosiaan työmaailmassa hauskaa, että saa ja pitää taas ajatella, mitä laittaa päälle Tarinoin just samansuuntaisista fiiliksistä aikoinaan omassa blogissani teeman #verkkarimutsihaaste alla. Tsemppiä työhönpaluuseen!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä meilläkin saisi vapaamminkin pukeutua, mutta tykkään mieluummin näin. Tosin kotivuodet ovat tehneet sen, että mistään kiristävästä puristavasta en pidä, vaan vaatteen pitää tuntua mukavalta päällä.

   Poista
 4. Olen parin vuoden ajan etsinyt netistä aina silloin tällöin ekologisia vaatteita, käynyt läpi esim. kotimaisten suunnittelijoiden mallistoja ja ekoputiikkeja - turhaan. En halua pukeutua ylisuuriin tunikoihin ja kuvioleggareihin tai vaaleaa silkkiä oleviin lepattaviin housuihin. Tuntuu, että suurin osa vaatteista on armottoman huonosti kaavoitettuja (muutama ommeltu sauma, väljyyttä sen verran että mahtuu minkä kokoiselle tahansa). Moni vaate ei vaikuta myöskään kovin kestävältä tai välttämättä edes pestävältä. Joten aika pessimistinen tämä näppituntuma on, jos puhutaan juuri siistiin työkäyttöön ajatelluista, kudottua kangasta (vs. neulokset) olevista vaatteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on valitettavasti vähän sama näppituntuma, mutta kovin perusteellista tutustumistyötä en ole tehnyt. Onko Muka va sulle tuttu? Samanlaista väljää linjaa heidänkin vaatteissa on, mutta ainakin nettisivujen kuvien perusteella kivoilta vaikutti Pisa, Mademoiselle & Silja (paita, housut, hame). (Tosin nettisivujen kuvista on aika vaikea saada selville, miltä vaate oikeasti näyttää)

   Poista
  2. Sellainen piti lisätä vielä, että ekologista on ostaa vaate, joka tulee käyttöön eikä kaapintäytteeksi, joka on pitkäikäinen ja jota viitsii huoltaa ja korjata. Shop less, wear more on lopulta aika ekologinen periaate, vaikka tietysti vielä parempi olisi, jos lisäksi tuotteen materiaali olisi ekologisesti ja eettisesti tuotettu.

   Poista
 5. Oletko käynyt Nudgessa Yrjönkadulla? Ostin sieltä juuri parit farkut rikkimenneiden tilalle ja hyvältä näytti muutkin vaatteet. Myös palvelu pelasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen. Yalohan on Nudgen vaatteiden ja asusteiden verkkokauppa, viittasin ylemmässä kommentissani sekä kivijalkaan että verkkoon. Farkkuja voisin sieltä etsiäkin, kiinnostaisi etenkin Pure Wasten farkut. Muista vaatteista en niin innostunut, eivät oikeon tunnu omalta tyyliltä. Mutta jatkan tuolla piipahtelua, josko mieli muuttuu tai valikoima kehittyy. Hieno konsepti se on joka tapauksessa.

   Poista
 6. Jos löydät edes jotakuinkin tyylikkään läppärirepun, olen ikuisesti kiitollinen vinkistä! Omani on hyvä mutta ruma, niin ruma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä lähden varmaan etsimään tyylikästä reppua, johon sopii läppäri. En siis ensisijaisesti läppärille tehtyä laukkua, sillä ne yleensä ovat, kuten sanoit, rumia.

   Poista
 7. Mistä tuo ensimmäisen kuvan asukokonaisuus on hankittu, etenkin paita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paita on Hugo Bossin, muistaakseni Stockmannilta. Ostin sen vuosia sitten, olisko 2010, joten aivan samanlaista ei varmaan enää löydy. Mutta malli on klassinen, eiköhän näitä ole muillakin mallistoissa aika ajoin.

   Hame on Vilan, myös Stockmannilta vuosia sitten :)

   Poista