sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Vuoden vaateostokset 2016

Jaahans, taas on vuosittaisen vaatekatsauksen aika.

Ostin vuonna 2016 35 vaatetta, ja huolsin ompelijalla tai pesulassa 18 vaatetta. Vaatteiden huoltoon kului 14 % kaikista vaatemenoista.

Vaatteisiin käyttämäni raha kasvoi 8 % edellisestä vuodesta, ja vuoteen 2014 verrattuna kulutus oli lähes kaksinkertainen.

Lempivaateindeksi (eli lempivaatteiksi päätyneet hankinnat euroina jaettuna kaikilla hankinnoilla euroina) on 62. Osumatarkkuuteni on siis parantunut, sillä vuosi sitten lempivaateindeksi oli 55. Yhteensä uusia lempivaatteita on kaappiini tullut viime vuonna 18 (niistä kolme esiteltynä täällä, muita alla).

Toisaalta virheostoksiakin tuli enemmän, yhteensä 3 kpl. Rahassa mitattuna tuhlasin virheisiin kuitenkin vähän, vain 3% kaikista vaatemenoista. Toisaalta jouduin korvaamaan virheostoksia uusilla ostoksilla (2 kpl, 2% vaatemenoista).

Osa vuoden 2016 hankinnoista.

Vuoden aikana oli muutama isompi ostos, jotka nostivat merkittävästi käytettyä rahamäärää. Tammikuussa ostin kolmet uudet kengät: kahdet korkokengät puhkikuluneiden tilalle ja uudet talvikengät puisto- ja muuhun ulkoiluun lasten kanssa. Kesäkuussa ostin uuden nahkatakin vanhan puhkikuluneen tilalle.

Vuoden 2016 vaatehankinnat per kuukausi. Pylväissä osuus kokonaiskulutuksesta ja viivalla merkittynä hankintojen kappalemäärä. Luvuissa on mukana myös korjattujen tai pesulassa pestyjen vaatteiden määrä..

 Syyskuussa en ostanut lainkaan vaatteita.

Vaatteisiin kulutetun rahan kehitys vuosina 2014-2016. Indeksi 2014=100.

Tämän vuoden ostoslistalla on jo 14 vaatetta - sellaisia, joita en onnistunut vuonna 2016 löytämään. Lisäksi harkinnassa on uusi, laadukas villakangastakki vuonna 2014 ostetun, nuhjuiseksi menneen halpistakin tilalle.

Vaatekaappini alkaa hiljalleen lähestyä täydellistä. Aktiivisessa käytössä on noin 100 vaatetta alus-, ulko- ja urheiluvaatteet mukaan lukien. Lisäksi kaapissa roikkuu muutama juhlamekko, joille ei ole säännöllistä käyttöä, mutta joista en halua luopua tulevien juhlien toivossa.

Karsittavaa ei enää juurikaan ole. Sen sijaan kaapista löytyy muutama vuosien takainen kuluneeksi käynyt vaate, joiden tilalle etsin uutta. Esim. vanha musta bleiserini on jo kahdesti ompelijalla korjattu, toisesta hihasta yhtä nappia vajaa ja alkaa jo näyttää aikansa eläneeltä. Huomaan, että se jää nykyään vähälle käytölle, mikä on hyvä merkki siitä, että vaate kaipaa jo korvaajaa. Marimekon Matikka-mekon kanssa on sama juttu: se oli aikoinaan tiheässä käytössä, mutta nyt enää kotikäytössä nuhjuisuutensa takia.

Vaatteita on nykyään helppo yhdistellä, vaikkei ihan jokainen yläosa jokaisen alaosan kanssa yhteen sovikaan.

Tämä on ollut ehdottomasti hyvä harjoitus, ja aion jatkaa vaatehankintojen säntillistä kirjaamista. Älä osta mitään -haasteeseen en aio lähteä, enkä aio tietoisesti karsia vaatteisiin käytettävää rahaa, vaikka vuodessa vaatteisiin kuluttamani summa huimaakin päätäni.

Miltä sinun vaatevuotesi näyttää? Löytyikö lempivaatteita? Entä huteja?

14 kommenttia:

 1. Wau - vain kolme harhalaukausta! Minä siirryin viime vuonna kirppisvaatteista yhä enemmän kohti kierrätysmateriaaleja, yhteiskäyttövaatteita ja vaatteiden korjauttamista. Aika hyvä vaatevuosi kaikkiaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli ihan hyvä vuosi. Hyvin lähellä edellistä, lienenkö löytänyt tasapainon.

   Virheostokset harmittavat, mutta onneksi ovat vähäisiä. Heräteostoksia en enää tee (vaate-excel on auttanut eroon siitä tavasta), vaan virheet ovat pieleenmenneitä arvioita kaupassa. Mulla muuten osumatarkkuuteen auttaa, että ostan valtaosan netistä, ja sovitan useaan kertaan ennen lopullista ostopäätöstä. Viime vuoden jokainen huti on hankittu kivijalasta.

   Poista
 2. Tämä vaatekirjanpito on kyllä äärimmäisen fiksua. Tosin tuloksia on pitänyt vähän sulatella. Tein omaan blogiin analyysiä syistä ja seurauksista. Minusta on todella helpottavaa lukea, että vaikka olet jo konkari tässä vaateseurannassa, käytetty summa huimaa päätä edelleen. Minuakin huimaa, vaikka kulutus on hallinnassa ja hyvässä suhteessa talouden muihin osa-alueisiin. Mutta jokin kumma luterilainen eetos vai mikä lie alitajunnan mörkö silti kuiskuttaa korvaan että miten sitä rahaa niin paljon meni. Äh, vaikeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä juttu, miksi summa huimaa. Suhteutettuna tuloihin se on ihan ookoo, mutta jotenkin iso summa nolottaa.

   Mä aion kuitenkin olla ihan tyytyväinen, jos tulevien vuosien kulut ovat samalla hehtaarilla. Pidän huolta vaatteistani ja käytän vanhat loppuun, joten kertakäyttökulutuksesta ei ole kyse. Enemmän summaa nostaa panostaminen laatuun, josta tulen koko ajan tarkemmaksi.

   Poista
 3. Mun pitää ruveta pitämään tänä vuonna jonkinlaista kirjanpitoa vaatteista. Ihan mielenkiinnosta. Kaikkea muuta minä jo melkein listaankin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listanörtille vaatekirjanpito on ehdottoman suositeltavaa!

   Mä olen tämän harrastuksen myötä kohta listannut vaatekomeroni sisällön yksittäisen vaatteen hankinta-ajankohtaa (ja luopumishetkeä) myöten. Joku ilta istun excelini ääreen ja lasken, mikä on vaatteideni keski-ikä :). En tiedä, mitä tiedolla teen, mutta kummasti se on ruvennut kiinnostamaan.

   Poista
 4. Rakastan näitä saldopostauksia, jostain syystä toisten vaatevuosista on aina mielenkiintoista lukea! Kiitos!

  Mulla on takana nyt kolme vuotta kirjausta, mutta ei näin tarkkaa kuin tämä sun (merkkaan vain ostokset ja ostopaikat Toshl-nimiseen appiin). En ole listaihmisiä, mutta tämä on ollut tosi valaisevaa. Aion ehdottomasti jatkaa, vaikuttaa nimittäin ostotottumuksiini oikein suotuisasti.

  Viime vuonna sisään muutti 25 vaatetta (tosin en ole merkinnyt ilmaiseksi saamiani, paha puute!), ja muutama lempivaatekin siihen mahtuu. Aika paljon kuitenkin vähän tylsiä tarveostoksia, kuten alusvaatteita ja hautajaisvaatteet.

  Tänä vuonna mua innostaisi oppia hyödyntämään vielä paremmin jo omistamani vaatteet – siis rakastaa niitä pidempään ja käyttää monipuolisemmin. Ei haittaisi yhtään, jos uutta (tai käytettyä) tarvitsisi sitten ostaa vähemmän. Mä tarvitsen työssäni tosi vähän uusia ja siistejä vaatteita, joten tarpeetkin ovat oikeasti aika vähäiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi mielenkiintoista! Vaikka omaa kirjoittaessa aina tuntuu, että kuka tätä jaarittelua jaksaa lukea, niin muiden vaatekirjanpitoa on todella hauska lukea!

   Olisi tosin kiva löytää joku, jonka vaatetarpeet olisivat kanssani enemmän yhteneväiset - oma kulutus tuntuu entistä suuremmalta kun sitä vertaa kirppikseltä ja Kierrätyskeskuksen ilmaislaarista löytönsä tekevien budjetteihin :)

   Vaikka totta puhuen, mä olen omaan rahankäyttööni ihan tyytyväinen. Olen tehnyt tietoisen valinnan, että säästän aikaa ja ostan tarvitsemani netistä.

   Oma kulutus on hyvällä tolalla sitenkin, että ostan tarkkaan harkitusti ja tarpeeseen. Moni ostos korvaa vanhan risaisen tai nuhjuisen. Huollan vaatteitani paljon, enkä enää shoppaile lainkaan ajankuluksi tai itseäni piristääkseni.

   Ps. Se on muuten totta, että ihminen tarvitsee hautajaisvaatteet. Mä ostin omani isoäidin hautajaisiin noin 10 vuotta sitten, ja asu on palvellut hyvin myös pikkumustana.

   Poista
  2. Mä vielä noista rahoista. Epäilen, että sekä täällä että mun blogissa käy ihmisiä, jotka oikeasti kuluttavat yhtä paljon tai enemmäkin rahaa, mutta ne ei vaan kehtaa siellä ilmoittautua. Koska jostain kumman syystä vähäinen rahankäyttö tuntuu hyväksytymmältä. Toistaiseksi kukaan ei ole uskaltanut tunnustaa, että olisi käyttänyt edes yhtä paljon tai enemmän kuin minä, paitsi ehkä sinä.

   Mutta ihmisten vaatetarpeissa on eroa. Minulla on useamman kerran vuodessa tilaisuuksia, joihin ei sovi mennä muissa kuin ns. hienoissa vaatteissa. Ja nyt jos joudun kirjan myötä myös näkymään julkisuudessa, en halua näyttää nukkavierulta. Minä en osaa tehdä upeita löytöjä ilmaislaareista, joissa kehtaisi mennä vaikkapa esiintymislavalle. Eli turhaan me näitä vaatteitamme kainostellaan. Tarpeellisia ne ovat. (Puhun tässä yhtä paljon itselleni kuin sinulle.)

   Poista
  3. Jenni, olet varmasti oikeassa.

   Mä mietin sitä Rinnan kirjan keskiarvolukuakin, että jos se on peräisin kyselytutkimuksesta, niin se ei varmasti pidä paikkaansa. Nimittäin vaatekirjanpito on ainoa tapa saada selville oma kulutuksensa. Ilman sitä jälkikäteen voi vain arvailla, ja usein se arvaus osuu pahasti alakanttiin.

   Mä en osta kirppareilta kahdesta syystä. Ensimmäinen on, että en halua kuluttaa kirppareiden kiertämiseen aikaa. En osta uusiakaan vaatteita juurikaan myymälästä samasta syystä. Netistä tilaamalla on paljon vaivattomampaa löytää juuri sitä, mitä etsii kuin lähteä kivijalkamyymälään etsimään koon 34 pitkähihaista mustaa mekkoa pyöreällä pääntiellä. Mä vältän heräteostoksia parhaiten juuri ostamalla netistä, jossa saan heti näkyville ne vaatteet, joista olen kiinnostunut. Toki merkkivaatteillekin on olemassa kirppiksiä. Esim. Wst.fi on ideana hyvä, mutta en ole vielä löytänyt sen valikoimasta vaatetta, josta olisin kiinnostunut.

   Toinen syy on sama kuin sulla: mä en luota kirpparivaatteiden laatuun.

   Poista
 5. Hurjan mielenkiintoinen postaus, kiitos siitä! Oletko kertonut ostoksistasi tarkemmin jossakin toisessa postauksessa? Näin kyllä tuon kolmen vaatteen esittelyn, mutta muutkin kiinnostaisivat, esimerkiksi tuossa kuvan vasemmassa ylälaidassa olevan mustan mekon merkki ja ostopaikka sekä sama tuosta valkoisesta mekosta.

  Olen pitänyt kirjanpitoa vaateostoksistani vasta viime vuoden alusta lähtien. Täytyy myöntää, että vaatteisiin mennyt summa kyllä yllätti. Se oli noin tuplasti enemmän kuin kuvittelin. Määräkin on moninkertainen sinun ostoksiisi nähden. Määrä taas ei niinkään yllättänyt, mutta näin jälkikäteen voin todeta, että liian paljon uutta tuli hankittua ja ensi vuonna pitää olla tarkempi.

  Toivottavasti teet jatkossakin postauksia vaatehankinnoista ja -budjetista!

  Outi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta ja valkoinen mekko ovat molemmat Zalandosta. Musta mekko on mint&berryn trikoomekko ja valkoinen on Opuksen puuvilla/pellavamekko.

   Vaatekirjanpito on todella valaisevaa! Uskon, että valtaosa meistä arvioi kulutuksensa alakanttiin, jos ei ole tehnyt kirjanpitoa.

   Mulla kirjanpidon lisäksi auttaa tarpeiden kirjaaminen ylös etukäteen. Siten vältyn heräteostoksilta, kun en enää haahuile ostamassa "jotain kivaa", vaan teen täsmäiskuja.

   Mulla on työn alla koko vaatekaapin sisällön perkaava postaus. Se on aika työläs, koska yritän kirjata kaikki käytössä olevat vaatteet :) Mä olen eri foorumeilla heittänyt käyttäväni noin 100 vaatetta vuodessa ja omistavani noin 200 vaatetta, ja haluan nyt ottaa selvää, miten hyvin tämä pitää paikkansa :)

   Poista
 6. Nää on niin mielenkiintoisia! Mistä on noi ihanat keltaiset kengät? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, tarkoitatkohan Timberlandin talvikenkiä? Ne ovat Zalandosta.

   Nudet korkkarit ovat puolestaan Pura Lopezin, ja ostettu Ziosta.

   Poista